Opinió

 

1/88>

Andreu Barnils

04.01.2015

Visca els Tres Reis de l'Occident

Hores d'ara es venen bombetes connectades a Internet. Així cada vegada que noten que tu arribes a casa (gràcies al teu mòbil), es preparen. Quan tu entres, la casa està il·luminada com la vols. També tenim la possibilitat de comprar cafeteres i rellotges despertadors connectats entre ells i la xarxa. Així, quan la teva alarma sona, la teva cafetera ho nota i quan tu arribes a la cuina, el cafè està fet. O neveres que intueixen que falta poc perquè la parelleta torni de les vacances d'estiu, calculen quins espais buits hi ha la nevera (quantes llets falten, quantes coca-coles, quants ous) i totes soles envien la comanda al supermercat. De fet, hi ha paraigües que noten si és a punt de ploure, s'encenen com una bombeta, i brillen de color blau. Al sortir de casa el veuràs allà ben alerta i cridant: agafa'm, que plourà ! I ara que els Reis s'apropen atenció amb aquest horror fet peça de vestir: una jaqueta que cada vegada que algú fa un 'm'agrada' al mur del teu Facebook, t'abraçarà.


Diuen les dades, extretes d'aquest grandiós text, font del meu article, que si l'any 2007 hi havia 10 milions de sensors de tota mena connectats a Internet, doncs l'any 2030 es creu que n'hi haurà 100 bilions. En diuen l'Internet de la Coses. Es pot resumir així: cada objecte podria estar connectat a Internet. No només això: cada animal, també. Només cal instal·lar-hi un xip: ovelles, camions, pilotes de futbol, el teu gos, llençols, el teu amic, les quatre cadires del menjador, i els calçotets del teu amant. El problema, però, és que la informació no només arribarà al teu paraigües, el meteo.cat, i la teva cafetera. També arribarà al teu banc, a la companyia d'assegurances, la policia i a la ETT on treballes. Ai sí, arribar a un estat policial on tot se sap de tu. I enlloc de fer-ho  a través de policies infiltrats, fer-ho a través de cafeteres, paraigües i jaquetes connectades a Internet. 


Els departaments de màrqueting, anunciants, bancs i hospitals privats, tots aquests, saben de tu gràcies als objectes que t'envolten. Els objectes ho xerren tot, de tu: beu tres coca-coles al dia. Gasta més diners quan surt amb l'Ester que quan surt amb la Laia. Es lleva cada dia abans de les 8. Fins les 10 no surt de casa. És de dretes. Separat. Diners al banc. Vull dir que l'Internet de les Coses no té a veure amb les coses. Té a veure amb tu. Amb aconseguir milions de dades sobre tu sense que ni te'n assabentis. Que el despertador estigui connectat amb la cafetera és el de menys. L'important és que hi haurà empreses que sabran l'hora exacte que la gent es lleva, quants cafès fan al dia, a quina hora compren més i si estan tan sols, però tant, que es compren la jaqueta Facebook. La informació que ja tenen ara, però que els costa milions aconseguir, la tindran gairebé gratis, individualitzada com mai, acurada com mai, i des de mil racons diferents. Res d'enquestes. Els objectes del teu món són els espies dela departaments de màrqueting de "la Caixa"


Uns quants anirem a esperar els Tres Reis demà dilluns amb una suor freda. Ai ai ai. I si els Reis ens porten una nina, després la nina ho explica tot al Banc de Sabadell ?




Editorial