Opinió

 

1/88>

Alfred Bosch

13.08.2013

Alfred Bosch: 'Gibraltar, per a Espanya, és com Catalunya'

Gibraltar, per a Espanya, és com Catalunya. Per a nosaltres és molt diferent, però per a ells no ho és tant. Reconèixer el dret d'autodeterminació dels gibraltarenys és reconèixer el dels catalans. I per principi i per defecte el govern espanyol això no ho pot admetre. Aquí hi ha una actitud gairebé d'ofici que passa per refusar tota mena de diàleg amb la gent implicada. Encara que sembli mentida, els últims amb qui el govern espanyol parlarà són els gibraltarenys. I, en el cas català, la situació és similar. No els importa la gent afectada. I això, als gibraltarenys i als catalans, ens agermana. La carta que he enviat al ministre en cap de Gibraltar parla d'això. Al final de la carta, dic: 'La vostra llibertat és la nostra llibertat.' Això és exactament així perquè l'actitud del govern espanyol ens ha unit. Els gibraltarenys i els catalans som molt diferents, però l'actitud d'Espanya ens iguala. Senzillament perquè patim els mateixos mals. En concret, un per sobre de tot: Espanya no reconeix el dret de la gent a decidir què vol ser.


Al poder espanyol li interessa magnificar el conflicte amb Gibraltar perquè li serveix per tapar els escàndols financers del PP. Això és obvi i és així. Però aquest només és un dels factors, no pas l'únic. L'altre factor és que el poder espanyol, i en aquest cas el govern del PP, parteix d'un axioma indiscutible: 'Gibraltar és espanyol. Punt.' I, com deia, ni ganes de parlar amb la gent implicada, perquè no compta; i ni ganes d'aplicar la democràcia, perquè per a ells no és un tema de democràcia. És una visió imperialista de les coses. Ep, parlo del govern espanyol, no del poble espanyol, que per sort és més savi. El poder espanyol, i en especial aquest que tenim ara, és com és i té tics imperialistes. 

Sobre aquest conflicte cal tenir clars els punts de partida. Això no és un conflicte de pescadors, en contra del que ens expliquen. Jo demanaria als periodistes i a tothom que parlés amb els pescadors i amb grups ecologistes com GreenPeace, Verde Mar, Ecologistas en Acción d'Andalusia, etc. Els pescadors i aquests grups expliquen que el tema dels blocs de ciment és ridícul, perquè posar blocs de ciment és una mesura ecològica per a protegir la biodiversitat en determinades zones. L'estat espanyol ho fa a tot arreu, per exemple. És a dir, els blocs de ciment no són el tema, són el pretext. El govern espanyol ha creat una crisi diplomàtica internacional. Per això el ressò que ha tingut la carta m'ha sorprès relativament. Aquí hi ha molta premsa anglesa i aquest és un tema calent. Per això ha tingut ressò. I si al poder espanyol li sap greu que tingui ressò, més greu em sap a mi, perquè s'ho han buscat.

Per què Espanya actua així? Jo no crec que calgui fer lectures estratègiques gaire complicades. Tot plegat és força immediatista. La seqüència és la següent: u, Gibraltar és espanyol, demostrem-ho; dos, tenim un problema de nassos amb Bárcenas, tapem-lo com sigui, encara que sigui amb una guerra a les Malvines. Crec que l'estratègia és aquesta i que no va més enllà del nas de Rajoy. Un nas, d'altra banda, que cada dia és més llarg, però que igualment no arriba gaire lluny.


 


Alfred Bosch
(Comentari recollit via telefònica per la redacció de VilaWeb.)

Editorial