Opinió

 

1/88>

Oriol Caba

17.10.2012

Oriol Caba: 'És el pretext perfecte per a limitar molt greument el dret de la llibertat d'expressió'

No he parlat amb ningú que tingui relació amb 'Bestiari Il·lustrat' o amb TV3, però m'estranya molt que el motiu de la desaparició d'aquest programa sigui el conflicte que hi ha hagut per l'aparició de les dianes i d'en Jair Domínguez. Jo crec que ha estat el pretext perfecte per a limitar ara molt greument --en nom d'una certa harmonia social-- el dret de la llibertat d'expressió. O sigui, hi ha coses que se censuren perquè l'harmonia social prevalgui. I això no vol dir que el conflicte desaparegui, perquè el conflicte hi és i les opinions oposades continuen essent-hi, però passa que en determinats contexts no es poden expressar, encara que siguin opinions totalment legítimes.


Crec que aquesta tendència sociocultural que vivim en tots els àmbits, i en el dels mitjans de comunicació d'una manera més evident que no en uns altres, els ha conduïts a tenir el pretext perfecte per a poder eliminarun programa que no els interessava. Cal dir, alhora, que era un programa que no sé per què havia d'existir; era un programa que no tenia audiència (vint mil espectadors o un 0,8% de quota, una xifra insignificant) i, des del meu punt de vista, tenia molt poc interès, perquè queia en la frivolitat molt fàcilment. Era un programa poc conflictiu.


Em sembla que aquí hi ha molta gent interessada a analitzar els mitjans públics de comunicació catalans per tergiversar-los, sobretot gent de Madrid o anticatalana (ja no dic anticatalanista o antiindependentista, dic anticatalana), per trobar pretexts per a atacar qualsevol eina d'expressió natural d'un país, en aquest cas els mitjans públics de comunicació. I des de la part catalana, em penso que no volen tenir conflicte amb coses d'aquestes i les eliminen. També em sembla que d'alguna manera o altra a TV3, on hi ha hagut un canvi de direcció, li devia interessar treure's de sobre un equip que venia d'una direcció anterior.


Però, per damunt de tot, insisteixo que és fruit d'aquest canvi de tracte amb la llibertat d'expressió, aquí i a tot occident: ara la prioritat no és la llibertat, que les persones puguin expressar la seva opinió, sinó mantenir una aparença d'harmonia social que no és tal, però que és una aparença que els funciona.



Oriol Caba,
productor i fundador del Tigre de Cibèria

Editorial