Opinió

 

1/88>

Xavier Montanyà

23.06.2011

El segrest de la democràcia

L’èxit de la manifestació de diumenge és inapel·lable. Hi ha problemes greus que afecten molta gent en radical desacord amb les mesures dels polítics. Hi ha risc de fractura social. Els qui es diuen els nostres representants haurien de reflexionar i escoltar les veus crítiques que fins ara han ignorat, desacreditat i criminalitzat, amb el suport fervent dels grans mitjans subvencionats i autistes.

Però no podem oblidar la incompetència, el cinisme i el menyspreu amb què, fins ara, han tractat la qüestió.

El poder ha escenificat una violència extrema on no n’hi havia tanta. Excepte la d’uns incontrolats, molt sospitosos, i la de les càrregues dels mossos contra els joves asseguts a terra. Potser algun dia podrem saber exactament qui eren o quines ordres obeïen els incontrolats, alguns dels quals podrien ser d’extrema dreta.

Aquesta és la situació que els ha duts a volar amb helicòpters com si fos el Vietnam, treure’s les corbatetes per dissimular, dir que són uns nazis, parlar de línies vermelles, de 'kale borroka', que ja es veia a venir, que en Puig tenia raó... I darrere d’ells, i en tromba, la miserable tribu dels gossos guardians. Sembla que tinguin por de perdre els seus privilegis d’opinadors i intel·lectualets a sou, exorbitant. Algun dia sabrem què cobren i potser entendrem per què són tan bel·ligerants amb la crítica i la protesta. Tant descol·locats van que han arribat a comparar allò amb el 23-F. Confondre els tricornis amb les rastes, les cassoles i els xiulets, és miopia o una traïció del subconscient? Em temo que allò que volen, en el fons, són judicis, detencions, presó i més violència, per a justificar la seva. Tenen el monopoli. És allò que han fet sempre per imposar-se contra el poble que protesta, en dictadura o en democràcia.

El govern Mas anuncia privatitzacions sense concretar i pacta amb els inversors a l'esquena del parlament. Qui segresta la democràcia? Mas privatitza la política. A qui es deu Mas? Això és un país o una república bananera de l’estat espanyol... o d’Europa o del EUA? Tant és. Mana el govern, i el parlament controla? O manen les grans corporacions i els grans grups de comunicació, i el govern i el parlament acaten?

Sí, els grans grups mediàtics, que aspiren a quedar-se aviat amb sectors importants de les empreses públiques de comunicació. Sí, els que treuen i posen governs, manipulant o exagerant la realitat, en benefici dels seus interessos. Algun dia sabrem, també, l’abast del seu poder real.

Han dit que els indignats volien segrestar la democràcia. No ho crec. Potser volen alliberar-la. Des de la transició ha estat una democràcia limitada, excloent, dirigida, immobilista. Els polítics, sistemàticament, s’han negat a tota iniciativa de millora, afavorint els seus interessos i de les elits financeres que els abonen. S’han negat a fer reformes de lleis electorals, o de la constitució, i ha anat disminuint, progressivament, la qualitat democràtica de l’estat. Han fet lleis de partits, tribunals constitucionals, i han manipulat la justícia. Són molts anys d’anar excloent idees i persones. Ja som multitud. Ara que hi ha una crisi brutal, tot esclata.

No deu ser que la democràcia ja és segrestada? I pels de dins del parlament, no pels de fora. Si no, per què no volen escoltar? Per què adopten mesures contra la voluntat del poble? Volen comprovar-ho en referèndum?

El conflicte anirà a més. I em temo que han triat el camí contrari al que podria servir per a calmar i resoldre les coses. Quan els diuen que no ens sentim representats per ells, fan cara de pòquer. Deu ser que se senten fidels representants d’uns altres? De qui? Qui representen els nostres representants? Per què ha anat disminuint la confiança en ells i el descontentament? No s’ho demanen?

PS. Ah!, me'n descuidava, nois, nois, no està bé intentar impedir als parlamentaris l’entrada al seu lloc de feina. Ni pintar amb 'spray' la rebequeta de la senyoreta Tura. Que us castigarà de cara a la paret. Tolerància zero. Us heu equivocat. I ells, manipula que manipularàs, en trauran molt de profit del vostre error. Compte, que en saben molt. I la policia i els seus infiltrats, encara més.

Editorial