Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

02.01.2014

La responsabilitat del món envers Catalunya

El referèndum sobre la independència del 9 de novembre és una mena de tot o res per a Catalunya. Tindrà un impacte enorme sobre la resta dels Països Catalans i sobre el conjunt d'això que avui és l'estat espanyol. Però el vot dels catalans, les circumstàncies que l'envoltaran, seran decisius també en el conjunt d'Europa i potser més enllà i tot. No tan sols hi ha en joc el nostre futur.


La societat catalana ha donat mostres d'una unitat civil, democràtica, plural i positiva que no poden ser menystingudes. La Via Catalana n'és l'exemple insuperable. I els partits polítics catalans han sabut entomar aquest envit. Ho vam veure amb contundència en l'acord del mes passat, en què els dos partits que donen suport al govern, el principal partit de l'oposició i dos grups més de la cambra catalana van aplegar esforços per convocar el referèndum. Els catalans hem posat d'acord des de la democràcia cristiana fins als anticapitalistes; un ventall de pluralitat que no crec que es puga veure avui enlloc més del món. I units, societat civil i classe política, volem votar aquest 2014 sobre la nostra independència i volem que el món respecte i reconega la decisió democràtica del conjunt de la ciutadania.


Perquè apel·lem a la democràcia com a valor universal i no condicionable. Espanya simplement ens nega el dret de votar argumentant que no podem fer-ho amb la seua actual constitució. Això, en ple segle XXI a Europa, és un argument intolerable. Si el govern espanyol pensa que és possible de mantenir un país a la força, contra la seua voluntat, en una situació que el perjudica clarament va molt equivocat. Aquests darrers anys Catalunya ha maldat per negociar amb el govern espanyol la manera de posar fi als abusos de l'estat, uns abusos que han minat i fan perillar l'autogovern pactat a l'eixida del franquisme. Madrid ha dit que no de tot i continua dient que no de tot. alhora que fa recular decennis el conjunt de la societat espanyola. La polèmica recent per la penalització de l'avortament, el renaixement evident dels símbols feixistes i nazis o la monstruosa reforma legal que prepara el PP per a restringir les llibertats d'opinió, expressió i manifestació no poden ser passades per alt.


Els catalans volem viure una democràcia millor i sabem que la podem construir. Però sobretot volem viure la pròpia llibertat. I, en vista d'aquesta voluntat, la resta del món no pot restar indiferent, perquè aquesta indiferència també faria perillar la seua llibertat, la seua dignitat democràtica. La democràcia no pot ser limitada per les lleis i encara menys per lleis condicionades per un règim militar com fou condicionada la constitució espanyola del 1979. El món té, altra vegada, una responsabilitat amb Catalunya i la seua democràcia, i nosaltres ara us convoquem a exercir-la. Amb l'honor que la Història, quan s'escriu amb majúscules, sempre requereix.


 


(Aquesta és la versió en català de l'editorial publicat a VilaWeb - News from Catalonia, la versió en anglès de VilaWeb, que arrenca avui. He de donar les gràcies als subscriptors voluntaris de +VilaWeb, sense el suport econòmic dels quals no hauríem pogut posar en marxa aquest projecte. I animar als qui no ho sóu encara a fer-vos-en i ajudar-nos així a ser més forts aquest apassionant i decisiu 2014 que ara comença.)

Mail Obert