Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

01.10.2013

Pels seus fruits els coneixereu

Un conductor valencià s'adreça en català a la guàrdia civil. Després de tot de peripècies, el jutge acaba incriminant-lo a ell. Resultat: sis mesos de presó per haver fet servir una llengua oficial que no és l'espanyola.


En canvi, un grup de feixistes irromp en la celebració de la Diada a Madrid, oficial. Ultratgen la senyera i agredeixen diputats del congrés espanyol. Resultat: tres-cents eurets de multa i al carrer de seguida. Aquests mateixos energúmens, pocs dies després, cremen senyeres i amenacen de venir a Barcelona el 12 d'octubre. El ministre d'Interior espanyol hi passa per alt, com si la qüestió no tingués importància.


A Mallorca la manifestació més gran de la història reclama respecte per al català i per a l'escola pública. Però el govern es nega en rodó a fer-ne cas i continua maldant per imposar el castellà com siga, contra tothom. I a Madrid PP i UPyD voten, també contra tothom, una llei per a fer de l'espanyol la llengua principal de l'ensenyament arreu. La veu dels ciutadans no importa.


En una entrevista al Punt – Avui, Arnaldo Otegi afirma que si és a la presó és per una maniobra del govern espanyol, que intenta que torne ETA, que la violència torne al País Basc. Hores després d'haver-ho dit, la guàrdia civil mamprèn una operació salvatge contra els membres d'Herrira, que fins i tot arrenca la protesta del Partit Socialista basc. I el ministre d'Interior espanyol, aquell que passava de puntetes damunt l'atac feixista a Madrid, ara en canvi s'omple la boca amb declaracions dient que acaba d'escapçar de nou ETA. Silencia que Herrira assessora el govern basc sobre com posar fi a la violència.


Entremig, un ex-ministre socialista espanyol de l'època dels GAL aprofita tot això d'ETA per equiparar-la al PSC i amenaçar greument els qui en teoria li són companys de partit. Els amenaça directament i sense embuts, eh? A l'ABC, a més a més. Per si calia...


I mentrestant a Galícia un judici histriònic a la temuda Audiencia Nacional espanyola ha condemnat María Osório, Antom Santos, Roberto R. Fialhega i Eduardo Vigo a cinquanta-sis anys de presó pel fet de pertànyer a una inexistent organització terrorista de nom 'Resistència Gallega'. El judici, ple d'irregularitats, ha concitat la denúncia unànime de tots els partits nacionalistes gallecs, sempre tan difícils d'unir. Conclusió indiscutible que defensen: 'És un muntatge per a atacar el sobiranisme.' Un muntatge que costa cinquanta-sis anys de presó i no pas tres-cents euros.


Al País Valencià, a les Illes, al País Basc, a Galícia i fins i tot a Astúries o Andalusia –i no cal dir a Gibraltar!--, el govern nacionalista espanyol deixa ben clara quina és la seua posició política persistent i planificada: fer ús de qualsevol de les moltes eines que el poder li atorga per a mirar de destruir, per tots els mitjans, qualsevol visió alternativa a la seua, qualsevol projecte que qüestione el supremacisme espanyol.


Vists aquests precedents, la pregunta és qui serà tan babau de creure que, amb aquesta gent, és possible una tercera via.




L'opinió dels subscriptors


(Cada dia els subscriptors de VilaWeb reben un correu en què la redacció els explica en quins continguts treballa, per si volen aportar-hi cap informació, opinió o pista. Aquest correu inclou l'editorial i, per aquest motiu, les seues opinions arriben abans no siga publicat i en publiquem unes quantes.)


Josep Usó: Sembla que les actuacions de l'estat espanyol només es poden entendre des de:
a) Una fugida cap endavant embogida, basada en la idea de que només ells tenen la veritat absoluta i immutable des de sempre. 
b) Una debilitat extrema.
c) Un gran interés en augmentar l'independentisme a tot arreu.
En qualsevol cas, em sembla que el resultat serà el mateix. Igual que les anteriors vegades que ha fet fallida, hauran de pagar la bugada amb un llençol. O amb més d'un. Aquesta vegada, de moment duen Gibraltar, Iberia, l'aeroport de Barajas, quasi tot el sector elèctric, el port de Barcelona... Igual no en tenen prou, amb tot això, si segueixen per aquesta via. Tot això, sense contar que a Les Illes continua un govern autista i acorralat, que la inversió pública farà independentistes fins a Múrcia i que la neboda de de Guindos i la filla d'en Cañete han sigut enxampades en flagrant acte de nepotisme. Continuarà.


Pere-Enric Barreda: Belloch és el que sent ministre de Justícia va moure cels i terra a Madrid i al Vaticà per tal que els pobles catalanoparlants de la diòcesi de Lleida quedaren sota les urpes de Barbastre. Va presionar els batlles del PSOE perquè no s'hi oposessin (al de Fraga, Francesc Beltran, el va amenaçar telefònicament a crits) i va aturar tota dissidència possible. 


(Ja sabeu que +VilaWeb és la peça clau de la subsistència de VilaWeb. Agraesc, per tant, a tots els qui en formeu part el fet que ens permeteu amb el vostre suport econòmic de continuar eixint cada dia. Als qui encara no en sou membres us demane que ho considereu --i ací en trobareu més informació i la possibilitat d'apuntar-vos.)





Mail Obert