Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

11.07.2013

I els corruptors?

Sempre m'ha impressionat l'opinió de George Bernanos sobre la corrupció. L'escriptor francès que va viure tants anys a Palma deia: 'La corrupció comença quan algú diu que el fi justifica els mitjans.' Segons ell era automàtic i imparable. Bernanos va ser un home complex, contradictori, un ésser capaç de creure en Franco i alhora, en plena guerra, en tres mesos i prou, capaç d'esdevenir-ne enemic irreductible. Va veure els franquistes en acció i els va abominar. Pensava per ell mateix i no va variar aquest judici, ni tan sols per l'enorme pressió que significava una guerra.


En el llibre 'La France contre les robots', escrit en l'exili brasiler, el vell Bernanos, que veia arribar amb molta preocupació tot això que vivim avui, s'expressava amb una gran rotunditat. Deia que els especuladors matarien el sistema i que el virus de l'especulació arribaria a totes les capes de la societat. I advertia que allò que devastaria el món no seria l'especulació sinó 'la corrupció que l'especulació a gran escala inevitablement implica'. Ho torne a dir: la corrupció que l'especulació a gran escala inevitablement implica.


Ve-t'ho ací, perquè és això que tenim. L'especulació a gran escala és això que hem vist, això que tenim davant la cara. Aeroports sense sentit o trens embogits que al final resultarà que només es justificaven perquè les empreses constructores hi guanyassen diners fàcils. Per a unes constructores vinculades a uns bancs que, tots plegats, ens han entaforat en un cau de bogeria gastant uns diners que ara, increïblement, hem de pagar tots els ciutadans. Ho sabien, que feien coses insostenibles i injustificables, però importava solament el seu compte de resultats d'aquell any. No pas la raó.


I, per tant, per sostenir-lo amb l'obra pública, corrompien els polítics. La CiU del Palau o el PP de Bárcenas. O el PSOE que és allà mateix. O... Les empreses pagaven per tal que hom els adjudicàs obres públiques, tant se val si útils o inútils, però que generaven grans plus-vàlues. No pensaven ni en el bé comú ni en les necessitats reals. Només veien diners amb què podien especular. I els partits pensaven que el fi justificava els mitjans, tal com ho deixava clar Bernanos. Que aquells diners bruts els servien per a guanyar les eleccions --o, si ho volien dissimular més encara, perquè el projecte ideològic que representaven es fes realitat--. I la merda ho omplia tot a poc a poc fins a portar-nos a aquest desastre monumental que tenim entre les mans.


No vull llevar ni un gram de culpa als polítics indecents que s'han deixat corrompre. Però demane, rellegint Bernanos, què n'hem de fer, dels corruptors? Els assenyale, de fet, com els grans culpables de la descomposició putrefacta d'aquesta democràcia.


 


 


L'opinió dels subscriptors de VilaWeb


 


Jaume M. J.: 'No deixa de ser curiós que de tot el garbuix i fang que esquitxa tot el PP sempre surtin sense taques els mateixos personatges. Sants (i verges) per ofrenar una renovació als seguidors? És una jugada mestra per a foragitar la cúpula del partit que, ara mateix, té els índexs de suport més baixos de la història? Es la solució final a la transició i al 'problema catalán' reedificant el vell règim centralista i autoritari gràcies al 'clamor popular'?


No deixo de pensar que tot plegat és una gran timba de pòquer, per tal que tot acabi a mans dels mateixos.'


Pep Agulló: 'Per salvar la unitat de la pàtria, l'estat espanyol fa servir la corrupció dels governs, de les institucions, etc. com una cortina de fum mentre prepara la guerra contra Catalunya. És l'aliment de les tertúlies i diaris d'arreu, mentre no paren de preparar-se. El govern espanyol modifica el codi penal militar, comentava Vicent Partal el 2 de juliol. L'estudi "Recuperar España", signat per magistrats del Tribunal Suprem, advocats de l'estat i professors d'universitat, no descarta un conflicte armat. Pedro J. suggereix l'exemple d'Egipte: que els militars desplacin els òrgans civils legítims. La nova majoria del Tribunal Constitucional sabem quin peu calça. Els grups feixistes comencen a treure al carrer les seves forces de xoc. L'exèrcit fa maniobres per Catalunya. Els estrategs sobiranistes semblen treure-hi importància i s'aixopluguen sota l'empara d'Europa: "Això al segle XXI no pot passar." Quina il·lusió! La resposta clara seria posar data a la consulta. No caiguem en el parany d'entrar en els conflictes d'un estat, d'unes institucions i d'una corona podrides. Ja s'ho faran. Nosaltres hem de preparar la resposta.


 


 


Cada dia els subscriptors de VilaWeb reben un correu on la redacció els informa dels temes que treballa per si volen aportar-hi cap informació, opinió o pista. En aquest correu s'inclou el tema de què tractarà l'editorial i per aquest motiu les seues opinions arriben abans no siga publicat i s'hi ajunten.


Ja sabeu que +VilaWeb és la peça clau de la subsistència de VilaWeb. Agraesc, per tant, a tots els qui en formeu part que ens permeteu de continuar eixint cada dia. Als qui encara no en sou membres us demane que ho considereu --i ací en trobareu més informació.

Mail Obert