Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

06.03.2012

L'exemple islandès

Ahir l'ex-primer ministre d'Islàndia, Geir Haarde, va seure al banc dels acusats per respondre d'un presumpte delicte de conducta inadequada quan presidia el govern islandès. L'acusació concreta no té a veure amb cap afer personal de corrupció, sinó amb la seua incapacitat de controlar els tres grans bancs de l'illa i de prevenir la greu crisi que la va sacsejar. Tot un exemple per a Europa i el món.


El cas és complicat perquè es demanen responsabilitats penals al govern per no haver vigilat adequadament les activitats d'una empresa privada --de tres, en aquest cas. Ningú no es demana si el govern va cometre un delicte o no. El debat va més enllà: si la negligència del govern va posar en risc el país permetent els excessos del sector financer. Encara que aquests foren legals.


Des que es va publicar l'impecable investigació de la comissió especial del parlament, l'anomenat Llibre Negre, va resultar evident que, si bé la crisi bancària tenia l'origen en la cobdícia dels banquers, ningú no deixa de comprendre que els desficacis d'aquests haurien estat impossibles sense la no-regulació irresponsable del sector financer i sense la deixadesa, o la complicitat, del govern a l'hora a controlar les activitats de gran risc dels banquers, malgrat els indiscutibles senyals d'alarma que els arribaven.


I és aquest error, el de deixar de pensar en el benestar del conjunt dels ciutadans, que Islàndia ha portat a judici. La qüestió sotmesa a judici és, en definitiva, aquesta: a qui es deu el poder polític?, quina ha de ser la seua prioritat: vetllar pel conjunt de la nació o no? Es permissible que el poder polític s'estigui amb els braços plegats mentre algú atempta tan deliberadament contra el benestar del conjunt de la societat? I això és una fita històrica. Envejable.


 


PS. Si teniu interès en el Llibre Negre, n'hi ha traducció anglesa oficial íntegra; també n'hi ha de catalana, feta amb traductor automàtic. I recorde que els dirigents dels tres bancs islandesos també són a la presó.

Mail Obert