Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

27.08.2011

Barrera ens ha dit adéu sense haver vist la independència

L'històric dirigent independentista Heribert Barrera ha dit adéu al país sense haver-lo pogut veure independent. Crec sincerament que ha estat per poc, que ho tenim a tocar, però per a ell ha estat massa lluny. En el famós vídeo cridant a la manifestació del 10-J Barrera recitava d'una manera corprenedora aquell fragment d'en Martí i Pol, en què el poeta confessa que tenim pressa, és clar. A qui fou president d'Esquerra Republicana i primer president del Parlament de Catalunya recuperat, li devem, doncs, un somni.

Barrera era una d'aquelles persones que travessaven les dècades deixant-hi sempre marca. Va lluitar amb la república i, tot just passada la ratlla de l'exili, ja es posà a la feina per reconstruir el país. Va somiar la recuperació de la democràcia i l'autonomia i va ser dels primers a adonar-se que per aquest camí no anàvem bé. Va patir, va patir molt, pel seu partit, pel nostre país. Es va esforçar per bastir ponts entre independentistes, conscient del predicament que els seus anys acumulats de lluita li conferien. I va parlar sempre clarament, sense defugir la polèmica quan pensava que calia.

Supose que el seu missatge d'aquests darrers anys, tenaçment defensor de la unitat dels independentistes, no serà escoltat tampoc ara. Però, en canvi, tinc per segur que el seu missatge de tota la vida, de defensa de la independència, serà un dia no gaire llunyà una realitat sòlida. I aquell dia l'haurem de recordar. A ell i a tota una generació de gent valenta, decidida i ferma, que van plantar cara a totes les adversitats d'un segle XX massa cruel.

Mail Obert