Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

22.09.2010

Contra el papa

Ahir es va estrenar la pàgina web oficial de la visita del papa a Barcelona. També ahir, detenien un sacerdot a la Ribera, acusat d'haver abusat de dos xiquets, i un nou escàndol econòmic sacsejava l'IOR, el banc del Vaticà, amb un desfalc de 23 milions d'euros. Una cosa no té a veure amb l'altra, però sí. Perquè, enmig d'aquest batibull, no crec que siga una bona idea rebre Benet XVI a Barcelona amb honors.

L'església catòlica, especialment el Vaticà, encara avui viu del respecte, més aviat del temor, que inspirava fa dècades. El papa es passeja pel món com un gran dignatari i els dirigents de la majoria de països encara s'hi acosten convençuts que la seua presència els fa grans. Però el món ha canviat molt.

El papat avui, i aquest papa molt en particular, no té gran cosa de què enorgullir-se. L'anomenada Santa Seu no solament és impermeable a tota concepció democràtica, ans es troba constantment involucrada en escàndols que repugnen, en molts casos, al sentit comú de la gent. Ni que siga per una escandalosa omissió.

No entraré en debats que, al cap i a la fi, són ells que han de resoldre; debats importants com seria el del celibat, el del diàleg amb les altres confessions o el l'ordenació de les dones. Ells deuen saber què fan. Però hi ha actuacions i fets que no són ni poden continuar essent un afer intern de l'església i sobre els quals els ciutadans podem opinar i hem de fer-ho.

És repugnant, per exemple, que els casos de pederàstia s'amaguen, una vegada i una altra; que es perdonen o fins i tot que es disculpen. I no parlem d'un cas aïllat. Són massa casos perquè ens vulguen fer creure que n'hi ha prou amb una disculpa d'última hora per a llavar la cara del papa. D'un papa de qui s'ha pogut establir que, ell en persona, ha tapat casos que no admetien dubte.

És immoral i greu també que aquest papa predique contra l'ús dels anticonceptius, especialment a l'Àfrica, una Àfrica on la SIDA és el problema sanitari més greu, sabent com saben que l'ús de condoms rebaixaria el perill que sotja milions de joves africans, per ignorància o per costums atàvics que s'haurien de canviar ràpidament i amb el suport de tothom.

I és indecent que els escàndols financers esquitxen una vegada i una altra la Ciutat del Vaticà, amb relacions mai no aclarides amb la màfia i amb la delinqüència organitzada. Des del temps del banquer Calvi i de l'arquebisbe Marcinkus tota la trama econòmica del Vaticà es troba sota sospita de delinqüència organitzada. I cal recordar que el Vaticà sistemàticament ha tancat el seu mur, quan la policia dels estats implicats han provat d'aclarir la situació, i ha sabotat tot intent d'aclarir els fets.

Ho dic amb respecte, però amb fermesa: el papa, aquest papa, per mi, no és un ciutadà digne d'elogi, ni una persona que la meua ciutat o el meu país haja de rebre amb honor.

Mail Obert