Opinió

 

1/169>

Vicent Partal

08.06.2010

Alemanys

Si fos alemany, potser em queixaria del pla d'estalvi de la cancellera Merkel, però vist des d'ací impressiona. Alemanya eliminarà una sisena part de l'exèrcit, però mantindrà la solidaritat i augmentarà la inversió en ensenyament i en investigació. Caram.

Fa molts anys m’explicaren un acudit a Moscou. Era l'època soviètica i els moscovites rebien la notícia que, finalment, un país socialista havia arribat al comunisme: la República Democràtica Alemanya. La reacció immediata, amb el típic sarcasme dels darrers anys del règim, era de recordar que hi havien arribat, sí, però no pas per comunistes, sinó per alemanys.

La broma potser es podria aplicar ara per a matisar tot això de la dreta i de l'esquerra. La cancellera Merkel és de dretes, però Alemanya ahir va fer algunes coses que ja m'agradaria de veure ací. Unes altres no. Però algunes sí, i ací no les podem ni imaginar.

Parle sobretot de les prioritats. La cancellera ha demanat a l'exèrcit que elimine 40.000 soldats dels 240.000 que té, o siga que en bandeja una sisena part. I ha apujat els impostos sobre els beneficis dels bancs, amb amenaces si gosen fer repercutir els costos als clients i a les companyies elèctriques. Però no ha apujat els impostos directes dels ciutadans. I per si la llista de prioritats era poc clara, ha decidit de mantenir íntegra l'ajuda internacional al desenvolupament i augmentarà, augmentarà!, la inversió en educació i en investigació, perquè aquesta és l'única via per a eixir de la crisi.

Tot no és bo, tanmateix, perquè la senyora Merkel reduirà les prestacions als desocupats de llarga durada, una mesura extraordinàriament perillosa per a la gent que més malament ho passa. I diu que 'racionalitzarà' els ajuts als desocupats sense aclarir de què parla.

En tot cas, i malgrat aquesta discrepància essencial, en la resta de mesures resulta molt significativa la manera tan diferent d'encarar la crisi. L'exèrcit ací és intocable, la solidaritat amb el tercer món ha sofert una retallada de 600 milions que ens situa molt lluny de l'objectiu del 0,7% i els bancs són encara més intocables que l'exèrcit.

Potser és que són alemanys, que deia l’acudit. O potser és que les etiquetes no ho expliquen tot.

Mail Obert