Opinió

 

<57/169>

Vicent Partal

03.09.2012

Aquest curs... aquest curs...

Una de les coses que ha canviat de forma més clara en el panorama polític català és que els ciutadans, i molts polítics, veuen la independència com a possible, com a realitzable, i parlen, per això, en terminis de mesos, que no vol dir d’anys. Endevinar el futur sempre és un mal negoci però ningú no pot negar que aquest setembre, i aquest curs, presenten unes característiques úniques. Uns enormes interrogants que igual no però igual sí que faran miquetes el sistema institucional català.


La reacció a la manifestació de l’Onze de Setembre, tant pel que fa al govern i els partits com pel que fa a la població, és difícil de preveure. Aquests dies, en els actes que es fan arreu del país s’escolten batlles de CiU, per dir un exemple, fent proclames que només fa un any ens semblaven reservades a l’esquerra independentista. Batlles i regidors de partits ben diferents ja han signat per demanar a Mas que inicie 'la secessió' d’Espanya. Cada dia apareix un militant o un altre del PSC que es passa a l’independentisme. I què hem de dir dels d’ICV, Esquerra, Solidaritat, CUP? Més enllà de la política organitzada, però, i més important encara, és fàcil detectar en àmplies capes de la població i en gent ben diversa una ràbia i una decisió insòlites, mai vistes abans.


El Principat, més que bullir, avui sembla un volcà a un pas d’explotar. I no li mancaran ocasions de fer-ho. La manifestació de l’Onze, l’endemà, la reunió de Mas amb Rajoy, la intervenció espanyola, els insults i les amenaces, la pressió dels diners i la crisi, però sobretot les eleccions, car ningú no pensa que puguem arribar així a la tardor del 2013. Som lluny encara, però jo comence a pensar que potser viurem unes eleccions més semblants a les del 1931 que no a cap de les que hem viscut els qui vam nàixer sota el franquisme. Si les coses no canvien gaire.


I és en aquest context que cal entendre la moció que avui aprovarà el consistori de Sant Pere de Torelló, tot exigint al parlament una declaració d’independència en el període de dos mesos. És una moció que concorda i molt amb les veus que aquests dies sent murmurar una vegada i una altra 'aquest curs… aquest curs…' com si fos una invocació màgica.


Ho he sentit de gent molt diversa, d'idees molt variades i de posicions polítiques molt diferents. No sé si passarà, però sempre que em pregunten la meua opinió responc el mateix: 'Aquest curs podria ser sí; perquè això només depèn de nosaltres i d'oportunitats no en faltaran.'

Mail Obert