| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dimecres, 24 d'abril de 2002
>

Sant Jordi dóna el tret de sortida de l'Any Juan Arbó a Amposta i a Sant Carles de la Ràpita

Els actes de commemoració del centenari del naixement de Sebastià Juan Arbó protagonitzen la diada al Montsià

JORDI PRADES JORDI PRADES . Amposta / la Ràpita Amposta / la Ràpita
«Una mica apartats l'un de l'altre, posats d'esquena, el vell Joan i el seu fill treballaven. Portaven ja hores aixedejant amb la mateixa energia, sense repòs. La tarda venia apagant les seves llums sobre les amples riberes de l'Ebre, els camperols plegaven les feines i emprenien el camí per tal d'arribar al poble ans de la nit.» La lectura d'aquest fragment de Terres de l'Ebre va encetar ahir a Amposta els actes de celebració del centenari del naixement de Sebastià Juan Arbó. La lectura, organitzada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), i el programa oficial d'actes van coincidir i, lluny de deslluir la festa, van fer de la Ràpita i d'Amposta un punt de referència de la diada de Sant Jordi.


+ A les imatges superiors, Joan Juan Arbó llegint Terres de l'Ebre i l'exposició de les primeres edicions de l'obra del seu germà. A sota, els alumnes del CEIP Agustí Barberà i una parada de venda de llibres.  Foto: J.P.



L'Any Juan Arbó es va posar ahir en marxa i el programa va convertir la diada de Sant Jordi d'ahir en la festa de les lletres ebrenques, que es va viure amb intensitat a Sant Carles de la Ràpita i a Amposta. A la plaça del Cóc del poble natal de l'escriptor, els alumnes dels centres d'ensenyament locals van participar en una marató literària. Les emissores de les Terres de l'Ebre van retransmetre passatges de l'obra de Juan Arbó i els radioaficionats montsianencs van iniciar la seva campanya particular per difondre l'efemèride. Al migdia es va inaugurar a Amposta l'exposició de les primeres edicions d'algunes obres de Juan Arbó. La regidora de Cultura ampostina, Margarida Magí, va explicar: «Es tracta de la col·lecció de Màrius López Albiol, estudiós de l'obra d'Arbó, a qui va conèixer personalment.» Aquest catedràtic de filologia va donar a conèixer «la part més humana d'Arbó» a centenars d'escolars ampostins. L'exposició inclou, a més d'edicions originals d'obres com ara Terres de l'Ebre, Tino Costa, Verdaguer (una polèmica biografia que es pot recuperar amb motiu de l'Any Verdaguer), a més d'altres obres de la seva producció en llengua castellana i fotografies antigues de l'autor. La Biblioteca Comarcal Sebastià Juan Arbó també va ser l'escenari on va actuar la companyia Udol Teatre i on el grup de teatre Histriònics va llegir fragments de Nausica i de Narracions del Delta. Magí va explicar: «La biblioteca organitza actes cada diada de Sant Jordi; enguany ha coincidit amb l'Any Juan Arbó i el programa és molt més complet.» Els actes commemoratius del centenari del naixement d'Arbó continuaran fins més enllà del febrer del 2003. Alguns dels pr ogramats a mitjà termini són els següents: al maig hi haurà una lectura dels Poetes de l'Ebre dedicada a l'escriptor; al juny s'inaugurarà un bust seu i se celebrarà el I Concert del Centenari; al juliol, la Universitat d'Estiu de les Terres de l'Ebre oferirà el curs Sebastià Juan Arbó. Un escriptor del segle XX, i al setembre, es representarà l'obra Notes d'un estudiant que va morir boig.

 NOTÍCIES RELACIONADES

> Flix celebra Sant Jordi donant protagonisme als actes del 20è aniversari de l'emissora local

> L'èxit comercial a Tarragona va ser per a Xirinacs, Tiñena, Aritzeta, Buenafuente i Graset

> La defensa de l'Ebre en l'obra de «Tianet»

> La novel·la de Mercè Foradada, una de les més venudes d'aquest Sant Jordi

> La celebració segueix la tònica habitual tant als escenaris tradicionals com als nous

> Molta activitat a Vilanova.

> Buenafuente i els autors premiats dominen en una diada amb més vendes que mai

> La manifestació de Sant Jordi es converteix en una crida a l'oficialitat única del català

> Els cansats compren llibres i roses

> El conte d'un 23 d'abril vilanoví

> Sis encaputxats aboquen fems a la parada del PP i arriben a empastifar la presidenta

> Una diada diferent... i eròtica

> Un miler d'escolars festegen Sant Jordi

> Buenafuente també arrasa a la plaça de la Vila de Santa Coloma

> Els autors de la comarca es venen

> Ambient a Calella

> Notícia d'escriptors del Maresme

> L'èxit comercial va ser ahir per a Xirinacs, Tiñena, Aritzeta, Buenafuente i Graset

> Els cansats compren llibres i roses

> L'agost dels llibreters

> Posen a la venda la publicació «La Festa del Renaixement»

> Els llibreters ebrencs superen les vendes aconseguides el darrer Sant Jordi

> Sant Jordi a l'IES Jaume I.

> A Valls, el Sant Jordi més reivindicatiu

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.