Opinió

 

1/73>

Vicent Muñoz Jordà

18.06.2015

Carta oberta a Albert Rivera (des d’un poble valencià)

Distingit Albert Rivera,
 
Espere que si li escric en la meua llengua vostè em puga entendre. Des de la seua terra, potser, tenen diferències amb nosaltres, però és segur que algunes semblances tenim. Jo, per la meua part, reivindique singularitats pròpies de pobles com el meu, on diem 'cuixot' i no 'pernil', on diem 'cusquelles' i no 'cosconilles' (esta l'he sentida de tantes formes diferents que no sé si cadascun dels pobles que n'utilitza una o altra es deu considerar independent de la resta...)


Vull aprofitar que vostè i el seu partit semblen no saber on és la Font de la Figuera, ni quina llengua parlem, ni quins costums tenim, per convidar-lo a un gaspatxo (manxec, si vostè vol) al més pur estil de la Font de la Figuera. Després, li assegure que se'n xuplarà els dits.


Em plau d'explicar-li que la Font de la Figuera és el primer poble (entrant per Almansa) del País Valencia, però vostè pot dir-ne Comunitat Valenciana, o Regne de València, com vulga. Li assegure que jo no discutiré per eixes coses. Tinc molta més feina a fer, com a alcalde.


El poble i l'ajuntament que tinc l'orgull de presidir i governar democràticament és un poble obert que acull qui ens visita, on les persones vivim i convivim tan bé com podem. En eixa convivència no entren totes les persones, per desgràcia, i imagine que, com a la Font de la Figuera, en altres pobles com Vilamarxant, Torreblanca o Santa Pobla... Què deuen pensar a Benicàssim, on l'alcaldia la tindrà el PP amb una encausada per corrupció? Què en deuen pensar els seus ciutadans i les seues ciutadanes?


Lamente informar-lo que no em considere això que diuen 'pancatalanista'. Jo sóc un valencianista convençut que cal valorar molt més tot allò que tenim a prop. Disculpe'm vostè. Potser algú del meu partit ho és, i té la llibertat de ser-ho i es disgusta perquè jo no, però és problema seu, com també ho és de vostè, senyor Rivera.


La forma tan poc democràtica amb què tracten les persones que s'han presentat en tants pobles i ciutats davall les seues sigles, perquè pensaven que allò que vostè plantejava podia estar bé, realment em preocupa, com a demòcrata convençut. Si vostè continua prioritzant els seus interessos per a les eleccions del novembre davant la convivència als pobles serà decisió seua. No seré jo qui li faça l'estratègia a vostè, perquè ja ha deixat clar que, després de les generals, el que faça falta.


Sí que li reconec que, des del meu treball institucional, procure ser 'separatista', però no com els que vostè diu, sinó separatista de les injustícies, separatista de les formes dictatorials, separatista de la discriminació pel motiu que siga...


Ja li he dit quines són les meues prioritats: treballar per la Font de la Figuera i per les persones que hi vivim, especialment per les excloses i maltractades per un sistema injust que entre totes i tots caldrà millorar.


Potser vostè, si és candidat, com tot apunta, a les eleccions generals del novembre podrà fer més que jo des d'este poblet de menys de 2.200 habitants. L'anime a pensar en els xicotets, en aquelles persones que tenen menys, en aquelles persones que fa massa temps que ho passen malament, i que no en tenen ni per a comprar el pa, eixe pa al qual vostè pretén d'apujar l'IVA.


La meua tasca a l'ajuntament ha passat d'estar a l'oposició a formar part del govern i, ara, a presidir este digne ajuntament. I sempre he procurat parlar i dialogar amb tots els representants públics, i sempre he intentat d'arribar a consensos per millorar el nostre poble. De vegades, hi ha persones que no es presten a això, i no crec que, amb eixa línia, facen bé una tasca tan delicada com presidir un ajuntament o dirigir un poble.


Aprofite per demanar-li més respecte a persones com Puri Lluch, amb qui estic segur que vostè ni ha parlat, ni coneix, per qui vostè segur que ni s'ha interessat per com ha passat estes setmanes, ni li ha preguntat per què va decidir de fer el pas i tornar a la política, complicant-se la vida, com ens passa als regidors i regidores de poble. Estic segur que no li ha preguntat què la va impulsar a ella i a la gent que l'acompanyava a unir-se a Ciutadans. Això, senyor Rivera, també és el seu problema.


Li assegure que, tot i les discrepàncies que puga tindre amb ella, treballarem tots dos per trobar punts d'encontre i que això millore la Font de la Figuera, però, sobretot, que millore la convivència d'este poble.


Li informe també que li he proposat que porte la regidoria de Turisme perquè pense, a més, que ho pot fer molt bé.


El convide, de nou, a vostè i a la seua portaveu en estes terres (o candidata sense veu, això és la seua decisió) a vindre, a visitar la Font de la Figuera, a provar eixa gaspatxada que li comentava, ben fontina, encara que no sabem si pot tindre orígens manxecs. És el que tenim els pobles que estem en contacte amb altres pobles, que rebem influències i influïm els uns als altres. Jo pagaré els ingredients i mon tio, cuiner de tota la vida, els cuinarà, que ací també som molt "campetxanos''.


El convide també a visitar els nostres cellers i tastar els nostres vins, i veurà com els vins valencians tenen poc a envejar als d'altres llocs (sense cap ànim de confrontacions entre territoris, no és el meu estil). I al mateix temps visitarem el Museu Històrico-etnològic, el retaule de Joan de Joanes a l'església i caminarem pels carrers del poble amb tant d'encant i que necessita persones valentes i decidides, com Puri Lluch i altres regidors i regidores, disposats a treballar amb trellat, seny i ganes pel seu poble. I parlarem de la Font de la Figuera i de les seues necessitats.


Hi és convidat. Vostè i 'doña' Carolina Punset. I si es perden per arribar a l'ajuntament, no es preocupen, que jo, sabent-ho, els esperaré a l'entrada del poble. Així sabrà que tenim problemes molt més importants, com l'autovia, que el Ministeri de Foment ha convertit en eterna, o el desviament d'aigües, que no projecten ni executen i que ens destrossen els camins i els bancals.


Els esperem, amablement, per parlar d'allò que ens importa, el nostre terme i les persones que hi vivim i convivim, valencianoparlants, des de sempre, des que es fundà el poble. I comprovaran que ací som valencians de sentiment, llengua i cultura. Fins prompte!


La Font de la Figuera, 18 de juny de 2015.


 


Vicent Muñoz Jordà, batlle de la Font de la Figuera

Editorial