Opinió

 

1/73>

Albert Bertrana

21.07.2015

Un procés democràtic paral·lel si l'estat impedeix la independència

Les bases de la proposta d'un procés cap a l'estat català des de fora del Parlament de Catalunya i del govern, sorgida l'any 2010, eren i continuen essent les següents:


—Per una banda, l'ordenament constitucional de l'estat espanyol, homologat internacionalment, només reconeix en el seu si un sol poble, el poble espanyol, com a titular exclusiu de sobirania i de drets efectius a tot l'estat. 


—Per una altra banda, la Carta de les Nacions Unides, diu a l'article 1.2: '... relacions amistoses basades en el respecte al principi de la igualtat de drets i al de l'autodeterminació dels pobles', 'Self-determination', en la versió en anglès. Experts de primer ordre mundial en dret internacional interpreten així aquest article: 'La igualtat de drets es refereix a tots els pobles, tinguin estat propi o no en tinguin. Tots els pobles són sobirans, en una estricta igualtat de drets. El dret d'autodeterminació no es limita a territoris colonials.'


En conseqüència, atès que 'ser un poble diferenciat' dóna la condició de subjecte de dret internacional i el dret d'autodeterminació, i atès que la condició de poble català no la tenim els catalans si actuem des d'òrgans regits per la constitució espanyola, com el parlament i el govern de la Generalitat, el seny ens porta a dotar-nos d'instruments jurídics i òrgans de representació propis. L'objectiu és que la comunitat internacional pugui prendre en consideració i empara el cas català en lloc de considerar-lo 'un afer intern espanyol'.


Aquest procés democràtic paral·lel, amb el suport a les candidatures independentistes el 27-S, s'hauria de coordinar amb el procés menat des de la Generalitat, del qual podria ser el recanvi en cas que l'estat espanyol aconseguís d'impedir la independència gestionada per aquella via.


Ho exposaré i ho podrem debatre avui a les 19.00 a la tertúlia organitzada per l'Ateneu Barcelonès (carrer de la Canuda, 6, Barcelona).


 


Albert Bertrana i Bernaus, Agència del Cens Nacional del Poble Català i Pacte Nacional per a l'Autodeterminació 

Editorial