Opinió

 

1/73>

Esteban Ibarra

14.07.2014

Judici a l’odi neonazi

Comença el judici als integrants del Frente Antisistema (FAS) detinguts en la coneguda 'operació Panzer' que va fer la guàrdia civil i que va abastar unes vint-i-cinc persones relacionades amb els fets, encara que al final tan sols divuit han estat acusades. Es va produir després de l'operació Punyal, que va desmuntar la internacional Hammerskin amb epicentre a Barcelona (2004) i Blood and Honour, amb centre a Madrid (2005). El FAS ens sorprenia com a organització autònoma al País Valencià, de gran potència doctrinària hitleriana, molt armada i perillosa, entre els membres de la qual hi ha l'assassí de Guillem Agulló, dos militars, membres de partits ultres i vigilants de seguretat, i una organització d'uns setanta militants, pel cap baix, segons els informes que té el jutjat.


Enfront de la indolència institucional, es va construir una àmplia Acció Popular contra la Impunitat, amb partits polítics i organitzacions socials, de drets humans i culturals…, tots a l'una perquè la gravetat del cas ho exigia després d'anys d'impunitat que s'ha acarnissat amb moltes ciutats del País Valencià i que amenaçava, amb vista a la coordinació dels grups neonazis, d'estendre's per tot l'estat espanyol. Els precedents oferien mals presagis, agressions a aquell que és diferent, immigrants, negres, antiracistes, joves alternatius, partits d'esquerra, entitats culturals… Propaganda i activisme als carrers, a internet, concerts RAC i preparació doctrinal a fons. Tot perquè allò que no es projectés en la seva visió racial i neonazi donés peu a la preparació paramilitar amb armes blanques i de guerra d'aquells que, sota una disciplina fèrria, estaven disposats a fer servir la violència criminal contra els col·lectius assenyalats i posteriorment contra el conjunt de la societat per destruir els valors i fonaments democràtics.


El procediment ha tardat nou anys, una anormalitat més, i ens temem que hi ha aspectes difícils d'entendre, com la destrucció de les armes, que són 'peces de convicció' en el procediment. O la investigació insuficient sobre l'origen de tant d'arsenal militar i les seves xarxes de distribució. No entenem de cap manera que una organització que té tanta semblança amb les bandes terroristes no tingui el judici a l'Audiència espanyola després de tants anys. No obstant això, la investigació important de la guàrdia civil va revelar delictes com la distribució en massa d'anabolitzants de part d'alguns dels membres de la banda, com també les relacions amb webs com ara Nuevorden i dirigents de la ultradretana Alianza Nacional. El País Valencià té molta experiència recent i no oblidem les accions d'Acción Radical i Armagedón que les van precedir. Esperem que el judici aporti llum i justícia, a més de ser exemplar, que és allò que volem tots els membres d'Acció Popular contra la Impunitat.

Esteban Ibarra, president de Movimiento contra la Intolerancia i membre d'Acció Popular contra la Impunitat.

Editorial