Opinió

 

1/73>

Joan Carles Gallego

09.08.2012

Gallego (CC OO Catalunya): 'No es pot criminalitzar Gordillo i ser permissiu amb les corrupteles polítiques'

Som al caire d'un principi de fractura social, i és normal que sorgeixin iniciatives com la dels supermercats d'Andalusia per a recuperar la justícia social. La política dels governs a base de retallades sistemàtiques tant de drets laborals com socials, el fet de relegar gent a la desocupació durant molt de temps i de qüestionar-ne la protecció social, fan que ens trobem cada vegada més abocats en una situació de misèria. Si els governs no asseguren l'accés a aquests mínims d'assistència social, és normal que sorgeixin formes organitzatives que vulguin recuperar allò que els governs no donen.


No es pot criminalitzar el fet de denunciar la situació de decadència social existent. No és una crida a la insurrecció ni a prendre tots els supermercats, sinó a fer veure la insuficiència de la justícia social que tenim. Cal buscar solucions als problemes que se'n deriven. No es pot criminalitzar aquesta acció i ser permissiu amb les corrupteles polítiques que acaben causant greus danys socials, com el cas Millet o el cas Gürtel, o l'amnistia fiscal que va declarar el govern espanyol.


Hi ha moltes accions similars, com el #novullpagar dels peatges: és una desobediència civil, basada en el principi de la no-violència. Són fórmules gens multitudinàries, molt acotades a grups petits, però que tenen un efecte de sensibilització social. Volen fer aflorar el disgust social per una situació concreta. És evident, tanmateix, que l'acció dels supermercats i la del #novullpagar denuncien coses ben diferents.


Per una altra banda, no té cap ni peus que els detinguin. Els poden encausar, poden anar a judici, però no pot ser que els detinguin. Entrem en la mateixa dinàmica del conseller Felip Puig que va fer detenir sindicalistes per haver participat en la manifestació de l'última vaga general. Els mecanismes marcats per la justícia són uns altres. A més, el senyor Sánchez Gordillo és un diputat, i el ministeri de l'Interior no pot detenir-lo, en tot cas és el seu parlament que ha d'actuar i privar-lo de la immunitat parlamentària.


Amb independència de si comparteixo o no aquest mètode de lluita, sí que entenc que aquesta acció evidencia una realitat. Serveix per demanar al govern que actuï i que impedeixi que la fractura social augmenti. Aquesta no és l'estratègia que el sindicat proposa per combatre les injustícies. Per comptes de fer aquesta mena d'accions minoritàries molt efectistes, optem per les accions multitudinàries en confluència amb les organitzacions socials. És així que proposem alternatives a les mesures que els governs prenen i mirem de pressionar-los.


Joan Carles Gallego, secretari general de CC OO a Catalunya


(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Editorial