Opinió

 

1/73>

Regina Laguna

12.12.2011

Regina Laguna: Camps ja és en el segon esglaó

Marieta, Marieta…, que ja sóc en el primer esglaó! Recorden el conte de la xiqueta que va furtar el fetge d'un mort perquè s'havia entretingut jugant i ja havien tancat la carnisseria? Francisco Camps ja és en el segon esglaó. Recorden quan, l’estiu del 2009, el llavors president de la Generalitat deia: 'Solament falta un escalonet, o dos. La veritat és més a prop que mai'? I tenia raó. Semblava que ja sabia que, en menys d’un mes, el Tribunal Superior de Justícia tancaria el cas. Abans d’un any, el Tribunal Suprem va reobrir la causa. I avui, el mort arribarà al segon esglaó per menjar-se el fetge de Marieta.

Però això que passarà a Francisco Camps és pitjor. En la Sala de Civil i Penal, l'espera un jurat valencià per jutjar-lo. Onze homes i dones –no dotze, com en la pel·lícula–, segurament amb pietat, que ja l’han perdonat. Seguint el raonament del Partit Popular valencià, 'les urnes ja li han donat la raó' tornant-lo a elegir president de la Generalitat Valenciana per majoria absoluta.

Aquest juí potser arriba massa prompte o massa tard. En tot cas, en el moment oportú per a tenir pietat. El seu equip del govern autonòmic i el seu partit, al govern espanyol, no han aplicat encara les mesures amagades per a superar la crisi, les retallades en educació i sanitat, en dependència, per als desocupats..., com fan els seus homòlegs de les comunitats de Galícia, Madrid o Múrcia.

Mentrestant, al País Valencià comencen retallant els grans esdeveniments i les grans despeses de les empreses públiques, el balafiament dels anys de vaques grasses –caldria dir de 'vaques boges'–, però assumint la ruïna dels amics de la Fórmula 1 o malvenent Terra Mítica, encara als tribunals per frau fiscal –ja hi ha massa amics del PP davant els jutges, Camps no es troba sol–. El cru hivern vindrà al gener i llavors es veurà que hi ha nou-cents barraques en lloc d’escoles, que els dependents es moren abans de cobrar l’ajuda social, que el 'rei mag' Rajoy no atura la desocupació i que a la sanitat pública les cues continuen essent eternes. Ací ja tenim setze anys de gestió popular i l'índex més alt de desocupació de l’estat.

Però, com va dir una jutgessa a València quan va arxivar una denúncia contra la Generalitat per haver pagat a l’arquitecte Calatrava quinze milions d’euros per unes torres 'fantasma': 'El balafiament en l'administració pública no és delicte'. O sí, pot ser prevaricació, tràfic d’influències, malbaratament de cabals públics…, per no dir suborn.

I Camps és jutjat 'solament' per dos vestits…, però quants desocupats hi haurà entre el jurat valencià?

Editorial