Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum 2010. Ciència i cultura

De l'iPad a la televisió en 3D

Els castells i el 'Cant de la Sibil·la', patrimoni mundial

Commemoracions i pèrdues


dilluns, 27 de desembre de 2010
El 2010, proclamat per l'ONU Any Internacional de la Biodiversitat, ha estat un any de descobriments científics sonats.

El 20 de maig l'Institut J. Craig Venter (Califòrnia, EUA) va anunciar que havia creat la primera cèl·lula sintètica (la primera no generada per una altra cèl·lula viva). L'anunci, no cal dir-ho, va atiar el debat sobre les implicacions ètiques de la vida artificial.

Al cap d'uns quants dies la revista nord-americana Science feia públic el projecte Genoma Neandertal, amb resultats sorprenents: l'Homo sapiens s'havia encreuat durant un quant temps amb l'Homo neanderthalensis, la nostra espècie més pròxima, extingida fa trenta mil anys; de resultes d'aquest encreuament, entre l'1% i el 4% del genoma humà prové directament dels neandertals.

Malauradament, el 2010 també ha estat marcat per les catàstrofes naturals: el terratrèmol del gener a Haití, que hi va fer 230.000 morts; les inundacions del Paquistan, amb vint milions d'afectats i una cinquena part del país negat; i el sobreiximent de petroli del golf de Mèxic, el pitjor de la història dels Estats Units.

De l'iPad a la televisió en 3D


+ El cap d'Apple, Steve Jobs, presentant l'iPad.
De l'àmbit tecnològic, destaquem el llançament de l'iPad, d'Apple, un giny amb pantalla tàctil de 9,7 polzades, a mig camí entre els 'mòbils intel·ligents' i els ordinadors portàtils: permet de navegar per internet, mirar fotografies i vídeos i llegir llibres digitals; i, també, l'arribada a la televisió de la tecnologia 3D, una tecnologia que ofereix les imatges en tres dimensions.

Els castells i el 'Cant de la Sibil·la', patrimoni mundial


+ Els castells daten de la primeria del segle XIX.
A mitjan novembre la UNESCO va incloure dins la llista de patrimoni cultural immaterial de la humanitat dues manifestacions culturals dels Països Catalans: els castells, originats a Valls (Alt Camp) a la primeria del segle XIX; i el 'Cant de la Sibil·la', d'origen medieval, interpretat la nit de Nadal a les esglésies mallorquines (també previu a l'Alguer).

Commemoracions i pèrdues


+ Enguany ha fet cent cinquanta anys del naixement de Joan Maragall.
Cent cinquanta anys del naixement de l'escriptor Joan Maragall; cent anys del naixement del poeta Màrius Torres i de l'historiador Jaume Vicens Vives; cent anys de la mort de l'escriptor rus Lev Nikolàievitx Tolstoi. Aquestes han estat algunes de les commemoracions del 2010, un any que s'ha emportat el filòsof i teòleg Raimon Panikkar; l'escriptor, pedagog i activista cultural Joan Triadú; el lingüista Joan Solà; el cineasta Luis García Berlanga; J. D. Salinger, l'autor de la cèlebre novel·la 'El vigilant en el camp de sègol'...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Aquest 2010 Facebook ha superat els cinc-cents milions d'usuaris. El fundador, Mark Zuckerberg, és l'objecte del film 'La xarxa social', encara a la cartellera.
  • Enguany la UNESCO també ha declarat patrimoni cultural immaterial la cuina mediterrània.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua