Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els castells, patrimoni de la humanitat

Tradició bicentenària

El fet casteller, avui

Fruit de l'esforç de menuts i grans


dijous, 18 de novembre de 2010
Els castells acaben de rebre el reconeixement internacional de la UNESCO (Organització de les Nacions Unides de l'Educació, la Ciència i la Cultura), que els ha declarats patrimoni cultural immaterial de la humanitat, ensems amb quaranta-sis manifestacions culturals més.

La declaració, la va fer dimarts a Nairobi (Kenya) el Comitè Intergovernamental per la Salvaguarda de la UNESCO, que va recalcar que els castells preconitzaven els valors de la continuïtat, de la cohesió social i de la solidaritat.

La candidatura dels castells a patrimoni cultural immaterial, van impulsar-la, el 2007, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, la revista Castells i el Centre UNESCO de Catalunya. I el 2008 va rebre el suport unànime del Parlament de Catalunya.

La UNESCO també ha inscrit a la llista del patrimoni de la humanitat una altra tradició dels Països Catalans: el 'Cant de la Sibil·la', d'origen medieval, que s'interpreta la nit de Nadal a les esglésies mallorquines.

Tradició bicentenària


+ Escut de Valls.
Els castells són construccions humanes que tenen l'origen en les torres que cloïen l'anomenat Ball de Valencians. Van arrelar al Camp de Tarragona i al Penedès, especialment a Valls (Alt Camp), vila considerada el bressol dels castells. A la primeria del segle XIX hi havia en aquella vila dues colles que sostenien una gran rivalitat, accentuada per raons polítiques: la dels pagesos i la dels menestrals, avui conegudes amb els noms de Colla Vella dels Xiquets de Valls i Colla Joves Xiquets de Valls, respectivament.

El fet casteller, avui


+ Castell carregat pels Castellers de Vilafranca.
En aquests dos-cents anys d'història els castells han passat alts i baixos, moments de tota mena. Després de la revifada dels anys 1980 i 1990, avui viuen un gran moment, amb set mil castellers integrats en una seixantena de colles, de Catalunya i de la resta dels Països Catalans. Entre les que tenen més anomenada hi ha els Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa, els Capgrossos de Mataró, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i, és clar, les colles Vella i Jove de Valls.

Fruit de l'esforç de menuts i grans


+ Els menuts formen el pom de dalt, nom amb què es designen els tres últims pisos.
Carregar i descarregar un castell demana esforç, afany de superació i participació de menuts i grans. Els primers formen el pom de dalt, nom amb què es designen els tres últims pisos: dosos, aixecador i enxaneta, el qual acompanya la coronació del castell fent l'aleta (aixecant la mà). Com veieu, els castells tenen una terminologia pròpia, aplegada al 'Diccionari casteller' en línia del Termcat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els castells: vídeo explicatiu.
'Quarts de nou', el programa que segueix l'actualitat castellera.
Valls celebra el reconeixement internacional dels castells.
Patrimoni immaterial: llista completa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua