Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Any Maragall (2010-2011)

El poeta popular

Nova edició de l'obra completa

Maragall i la Setmana Tràgica


dimarts, 8 de juny de 2010
Enguany fa cent cinquanta anys que va néixer el poeta Joan Maragall, i l'any vinent en farà cent que es va morir i és per això que se celebra l'Any Maragall: per recordar-lo i per posar-ne en relleu els aspectes menys divulgats. Entre els actes programats hi ha una exposició sobre el poeta i la seva obra al Palau Moja de Barcelona, i una jornada d'intercanvi, amb la intervenció de docents i estudiants, que presentaran els treballs fets. L'una i l'altra es faran la primavera de l'any que ve.

Joan Maragall (Barcelona, 10 d'octubre de 1860 - 20 de desembre de 1911) és un intel·lectual de referència i un poeta eximi. Admirat i respectat en vida i després de mort per la seva categoria literària (com a poeta, columnista, traductor) i per la seva grandesa moral (demostrada arran de la Setmana Tràgica), la seva obra encara és ben vigent avui.

Fill d'un petit industrial del tèxtil, el seu pare volia que continués el negoci, però ell s'hi va resistir i va estudiar lleis. Als vint-i-cinc anys encara s'estava a cals pares, no festejava i tenia la carrera literària per fer. El 1890 va començar a escriure al Diari de Barcelona i el 1891 es va casar amb Clara Noble, amb qui va tenir tretze fills.

Una de les facetes menys conegudes de Maragall és la d'articulista. En els seus articles parla de quasi tot: de la ciutat, de política local i internacional, de costums, dels nous invents... Ara, la seva producció poètica se sustenta en 'la paraula viva', una paraula espontània que neix de l'emoció i de la sinceritat i que retrobem en poemes com ara 'Oda nova a Barcelona' i el 'Cant espiritual'.

El poeta popular


+ Maragall va escriure 'La vaca cega', 'La ginesta', 'Sol, solet'...
Joan Maragall va escriure alguns poemes que van esdevenir molt populars, tant que molta gent que els sap o que en té esment no sap pas qui n'és l'autor. És el cas de 'La vaca cega', de 'La ginesta', de 'Sol, solet', de 'El cant de la senyera' i de versos com 'La sardana és la dansa més bella / de totes les danses que es fan i es desfan'.

Nova edició de l'obra completa


+ Enguany sortirà el primer volum d'una reedició de l'obra completa del poeta.
A iniciativa d'un grup d'especialistes vinculats a l'Arxiu Maragall, la tardor d’enguany sortirà el primer volum d'una reedició de l'obra completa del poeta, que publicarà Edicions 62. Abans, la mateixa editorial haurà publicat una antologia maragalliana pensada per a estudiants i professors.

Maragall i la Setmana Tràgica


+ Maragall escriu una dura crítica de la seva pròpia classe, la burgesia.
La Setmana Tràgica (1909) fou una insurrecció popular que sembrà el caos a la ciutat i que acabà amb moltes esglésies cremades. Arran d'aquests fets, Maragall escriu una dura crítica de la seva pròpia classe, la burgesia. Més endavant escriurà 'La ciutat del perdó' demanant, infructuosament, l'indult per al pedagog Francesc Ferrer i Guàrdia, acusat i condemnat a mort, sense proves, d'haver desfermat els fets d'aquella setmana.

QUE HO SABIES?

  • Maragall va aprendre alemany per llegir els grans autors germànics: va traduir una part de l’obra de Goethe i de Novalis; va ser l’introductor de Nietzsche a la Península; i es va declarar obertament wagnerià.
  • El 7 de novembre de 1893 l’anarquista Santiago Salvador va llençar dues bombes a la platea del Gran Teatre del Liceu. Només en va esclatar una, però va fer vint morts. Maragall era al teatre aquell dia i l'atemptat el va impressionar profundament. En va sorgir el poema 'Paternal'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Descobreix què és la festa de l'ametller florit
Consulta la web 'El meu avi, Joan Maragall'
Dins la pàgina de l'Arxiu Maragall s'hi troba un dossier didàctic a partir de la visita a la casa-museu del poeta
Per saber-ne més del modernisme literari
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua