Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Jaume Cabré, Premi d'Honor

Una obra amb projecció internacional

L'escriptura, la història, la música

'Les veus del Pamano'


dilluns, 12 d'abril de 2010
L'escriptor Jaume Cabré (Barcelona, 1947), autor de la famosa novel·la 'Les veus del Pamano', molt premiada i traduïda, va ésser proclamat dijous Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes distingeix persones que, per l'obra literària o científica, han contribuït a la vida cultural dels Països Catalans.

Si és cert que aquests últims anys el premi havia anat a parar a autors d'edat més avançada, també ho és que la trajectòria literària de Cabré ja abasta una quarantena d'anys. En l'acte de proclamació, ell mateix va dir que escrivia perquè no podia estar-se'n; perquè la lectura i l'escriptura (dues accions que va lligar absolutament) eren la seva vida; la seva manera de mirar el món.

El periodista i filòleg Joaquim Maria Puyal, membre del jurat, va qualificar Cabré d'home treballador i poc mediàtic, autor d'una obra sòlida, madura i reconeguda, escrita tota en català, amb què havia mantingut la dignitat de la nostra llengua.

L'acte de lliurament del premi serà el 14 de juny al Palau de la Música Catalana.

Una obra amb projecció internacional


+ Jaume Cabré.
Jaume Cabré ha conreat, sobretot, la novel·la ('La teranyina', 'Fra Junoy o l'agonia dels sons', 'Senyoria', 'L'ombra de l'eunuc', 'Les veus del Pamano'...) i el relat ('Llibre de preludis', 'Viatge d'hivern'...); però també l'assaig, el teatre i la literatura infantil (dins aquest últim gènere hi ha 'La història que en Roc Pons no coneixia', 'L'any del Blauet' i 'L'home de Sau'). Igual que uns altres escriptors, la projecció internacional de Cabré s'ha consolidat d'ençà del 2007, any en què la Fira del Llibre de Frankfurt va tenir la cultura catalana de convidada. La seva obra ja s'ha traduït a disset llengües.

L'escriptura, la història, la música


+ Cabré també ha conreat la literatura infantil.
Jaume Cabré ha anat bastint la seva obra sense presses. Els seus llibres, els medita molt, els deixa reposar, de manera que pot trigar quatre anys, cinc, sis a enllestir-ne un. N'hi ha d'ambientats en temps passat (segles XVIII-XX), i també n'hi ha que reflecteixen la passió musical de l'autor: al llibre de relats 'Viatge d'hivern', per exemple, hi apareixen grans noms de la música clàssica, com Johann Sebastian Bach i Franz Schubert.

'Les veus del Pamano'


+ La novel·la toca la memòria històrica.
'Les veus del Pamano' (2004) és la novel·la més traduïda i més popular de Cabré, i fa encara no mig any TV3 en va emetre una versió televisiva de dos capítols, seguida per gairebé set-cents mil espectadors. La trama transcorre en un poble de les muntanyes del Pallars durant els primers anys de la dictadura franquista. El protagonista és l'Oriol Fontelles, el mestre, un home dual, paradoxal, que es debat entre la por i el sentit de justícia. La novel·la toca la memòria històrica, i treu de l'oblit el 'maquis', el moviment de guerrillers antifranquistes començat just després de la guerra del 1936-1939.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • 'Per mi escriure és dubtar. Jo no em considero en possessió de cap veritat. Si de cas, en possessió d'opinions' (Jaume Cabré).
  • Cabré ha compatibilitzat durant molts anys l'escriptura amb l'ensenyament.
  • També ha fet de guionista de sèries televisives com 'La granja', 'Estació d'enllaç' i 'Ventdelplà'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeos de la sèrie 'Les veus del Pamano'.
Sobre el 'maquis'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua