Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Any Massagran

La fal·lera...

...d'en Massagran

Vigència de les 'Aventures'


dijous, 13 de maig de 2010
El 7 de maig va fer cent anys justos de la publicació del primer fulletó de la novel·la 'Aventures extraordinàries d'en Massagran', de Josep M. Folch i Torres, protagonitzada per un dels personatges més populars de la literatura infantil i juvenil.

Les 'Aventures extraordinàries d'en Massagran' es van anar publicant al suplement d'En Patufet, revista mítica que va tenir un paper molt important en la catalanització del país durant el primer terç del segle XX (tant la llegien menuts com grans). El text de Folch i Torres anava acompanyat d'il·lustracions de Joan Junceda.

Unes il·lustracions que ara es poden descarregar de franc des de la pàgina de l'Any Massagran, preparada per la Fundació Folch i Torres, en què també hi podem trobar notícies, un calendari d'actes i una guia didàctica; tot plegat amb la idea de difondre la novel·la de Folch i Torres i d'animar institucions i escoles a commemorar-ne el centenari.

Un dels actes centrals de l'Any Massagran serà una exposició commemorativa que s'obrirà, probablement, el mes de setembre. L'exposició recorrerà Catalunya en cinc itineraris diferents.

La fal·lera...


+ A estudi, Massagran no n'aprofita gaire les lliçons. Il·lustració: Joan Junceda.
A 'Aventures extraordinàries d'en Massagran' es barregen aventures i humor, un humor que ja s'entreveu al subtítol de la novel·la: 'Història completa i detallada de les trifulgues, peripècies i desoris d'un noi de casa bona'. El protagonista és en Massagran, un xicot de bons sentiments i esperit lliure, adelerat per les coses de la mar. A estudi, prou que hi va, però no n'aprofita gaire les lliçons, perquè solament té una fal·lera: navegar, veure món i conèixer pobles i costums diferents. Els pares miren de treure-la-hi del cap, aquesta fal·lera, però no ho aconsegueixen pas, de manera que un bona dia Massagran s'embarca en un vaixell, de nom Mustela.

...d'en Massagran


+ Massagran parteix de l'illa. Il·lustració: Joan Junceda.
Ací comença un viatge ple de peripècies, d'embolics, de perills, de situacions grotesques; primer en una illa inhòspita i, després, en terra africana. El nostre heroi, de tot se'n sortirà, gràcies al seu enginy, al seu optimisme, a la calma que manté en els moments més compromesos; i, també, a l'ajut inestimable d'en Pum, un gos fidel i eixorivit, que el traurà de més d'un mal pas. Massagran emprendrà fins i tot projectes de colonització (amb molts matisos, el llibre és fruit d'una època, la de la colonització europea del continent africà).

Vigència de les 'Aventures'


+ Detall de la coberta de la novel·la.
La popularitat de les 'Aventures extraordinàries d'en Massagran' perdura en els nostres dies. El 1981 Ramon Folch i Camarasa, fill de Josep M. Folch i Torres, en va fer una historieta il·lustrada, seguida de catorze més, escrites per ell mateix i il·lustrades per Josep M. Madorell. En aquestes historietes es va basar la sèrie de dibuixos animats emesa per TV3 el 2003. Al cap de dos anys, el 2005, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) va estrenar una versió teatral de la novel·la original.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La popularitat d'en Massagran ha ultrapassat les nostres fronteres, amb traduccions de la novel·la a l'espanyol, l'italià, el neerlandès.
  • 'Els pastorets o l'adveniment de l'infant Jesús'. Així es titula la versió, molt popular, que Josep M. Folch i Torres va fer dels Pastorets, l'obra més interpretada de la producció teatral catalana de tots els temps.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Auca de Josep M. Folch i Torres.
El primer número d'En Patufet.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua