Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els pastorets

Dels orígens medievals...

...a Josep Maria Folch i Torres

'Objectiu pastorets'


dimarts, 30 de desembre de 2008
Dels pastorets, que es representen de Nadal fins passat Reis a moltes poblacions, se n'ha dit que eren les obres més interpretades de la producció teatral catalana de tots els temps.

Els pastorets escenifiquen l'adoració de l'infant Jesús pels pastors. Els diàlegs que aquests pastors tenen de camí cap a Betlem són el canemàs de la funció: un combat entre el bé i el mal, amb la intervenció d'àngels i dimonis.

Habitualment, l'escenificació dels pastorets va a càrrec d'entitats o grups de teatre locals, amb un elenc que pot ultrapassar la centena d'actors. Aquest és el cas dels pastorets de Calaf (Anoia), una de les de més anomenada, amb la dels de l'Ametlla de Merola (colònia industrial del terme de Puig-reig, Berguedà), de Mataró (Maresme) i del Vendrell (Baix Penedès).

També hi ha representacions dels pastorets particularment adreçades als menuts: 'Els pastorets titelles', fets amb titelles de guant per la Companyia Sebastià Vergés. Avui en faran justament l'última funció de la temporada al Teatre Tantarantana de Barcelona.

Dels orígens medievals...


+ El canemàs de la funció és el combat entre el bé i el mal.
Els pastorets tenen l'origen en els drames religiosos medievals que es feien a les esglésies la nit de Nadal, durant la missa del Gall. Aquest costum s'estroncà arran del concili de Trento (1545-1563), convocat per donar resposta a la Reforma, llançada a la primeria del segle XVI per Martí Luter. Les representacions es continuaren fent, però fora de les esglésies i deslligades de la litúrgia catòlica.

...a Josep Maria Folch i Torres


+ Josep M. Folch i Torres.
Els testimonis escrits més antics que es conserven dels pastorets són unes consuetes mallorquines de les acaballes del segle XVI. Però la primera mostra catalana, diguem-ne, moderna, data del 1887, i és obra de Miquel Saurina: 'Los pastorets de Betlem, o sia, lo naixement de Nostre Senyor Jesucrist'. El gènere s'afermà a partir de les contribucions d'escriptors de renom, com Serafí Pitarra (pseudònim de Frederic Soler) i Josep M. Folch i Torres, autors respectius de 'El bressol de Jesús o en Garrofa i en Pallanga' (1893) i 'Els pastorets o l'adveniment de l'infant Jesús' (1916). Aquest últim text és, avui, un dels més representats.

'Objectiu pastorets'


+ La idea del concurs és de reivindicar els pastorets.
Aquest mes de desembre la Televisió de Catalunya emet el concurs 'Objectiu pastorets', dirigit per Abel Folk i presentat per Roger de Gràcia. La idea és de reivindicar els pastorets i de combatre el prejudici que és una tradició carrinclona. L'objectiu dels concursants, que han de demostrar no pas poques habilitats, és de poder ésser uns dels vuit finalistes que tindran els papers principals de 'Els pastorets del segle XXI'. Aquesta peça, amb text de Xavier Bru de Sala i música de Joan Vives, s'estrenarà la nit de Reis.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els governs espanyols ordenaren, el segle XIX, que almenys un dels personatges parlés castellà a les obres catalanes. Als pastorets, fou el dimoni l'encarregat de complir l'ordre. D'aquí ve que l'espanyol s'anomenés la 'llengua del dimoni'.
  • Els pastorets han estat planter d'actors d'anomenada com Toni Albà, Lloll Bertran, Sergi López i Josep Maria Pou.
  • D'història centenària, els pastorets de Berga són dels pocs que escenifiquen el text de Serafí Pitarra.
  • A Mallorca i a Menorca, dels pastorets, en diuen pastorells.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Aplec de nadales (àudio).
Pastorets Rock: cançoner català de ritme modern.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua