Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'La xarxa social': un film polèmic

El 'perfil' de Zuckerberg

L'opinió del protagonista

Facebook millora el control de la privacitat


dilluns, 11 d'octubre de 2010
Mark Zuckerberg és un dels cofundadors de Facebook, la xarxa social més popular del món, amb més de cinc-cents milions d'usuaris.

De la personalitat de Zuckerberg, i dels foscs i controvertits orígens de Facebook, se n'ocupa el film 'La xarxa social', que s'estrenarà als nostres cinemes divendres. Als Estats Units, s'hi va estrenar l'1 d'octubre, amb gran èxit de taquilla i de crítica (hom ha dit si no acabarà emportant-se més d'un Oscar de Hollywood).

'La xarxa social' es basa en el llibre 'The Accidental Billionaires' ('Els multimilionaris accidentals') de Ben Mezrich, adaptat per Aaron Sorkin, el guionista d'una sèrie televisiva molt premiada: 'L'ala oest'. El director del film és David Fincher, i Jesse Eisenberg hi fa el paper de Mark Zuckerberg.

Aaron Sorkin ha dit a la revista Time que 'La xarxa social' té els ingredients de les històries clàssiques: amistat, lleialtat, classe, gelosia, traïció; una afirmació que s'adiu amb el lema del film: 'No pots fer cinc-cents milions d'amics sense fer uns quants enemics'.

El 'perfil' de Zuckerberg


+ Jesse Eisenberg, en el paper de Mark Zuckerberg.
Els orígens de Facebook se situen el 2003 a la universitat nord-americana de Harvard (tinguda per la millor del món), i allí transcorre la trama del film, que presenta una imatge poc falaguera del jove Zuckerberg (arrogant, d'una ambició fora mida...). El naixement de l'empresa, hi és explicat a partir de dues demandes contra Zuckerberg: una d'Eduardo Saverin, cofundador i primer director financer de Facebook; i una altra dels bessons Winklevoss, que el van acusar d'haver-los robat la idea.

L'opinió del protagonista


+ Mark Zuckerberg.
La gran pregunta és si els fets relatats a 'La xarxa social' són certs. El 24 de setembre, en una entrevista televisiva que li va fer Oprah Winfrey, Zuckerberg va dir que el film era un treball de ficció, que la seva vida no era ni de bon tros tan dramàtica; també va anunciar una donació de cent milions de dòlars destinats a millorar les escoles públiques de la ciutat de Newark, a l'estat nord-americà de Nova Jersey (segons la revista Forbes, Zuckerberg és un dels joves més rics dels Estats Units).

Facebook millora el control de la privacitat


+ Facebook té més de cinc-cents milions d'usuaris.
El film a banda, Zuckerberg acaba d'anunciar un seguit de reformes perquè els usuaris de Facebook puguin controlar millor la identitat pròpia. Una de les novetats principals és el servei Grups, que permet la formació de comunitats tancades, únicament integrades per amics. Hem de pensar que Facebook (i les xarxes socials en general) ha estat criticada pel fet de no preservar prou la privacitat dels usuaris.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Mark Zuckerberg va constituir Facebook el febrer del 2004, quan encara no havia fet vint anys.
  • Es diu que 'Els multimilionaris accidentals', el llibre que ha inspirat 'La xarxa social', explica, sobretot, la versió d'Eduardo Saverin, cofundador de Facebook i antic amic de Zuckerberg.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Fragment de 'La xarxa social'.
Zuckerberg, el personatge més influent del món segons Vanity Fair.
Universitat de Harvard: dades bàsiques.
Qüestionari sobre Facebook.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua