Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Tolstoi, mestre de la novel·la

'Guerra i pau'

'Anna Karènina'

Més que un escriptor


dilluns, 20 de desembre de 2010
El mes de novembre va fer cent anys de la mort de l'escriptor rus, Lev Nikolàievitx Tolstoi, autor de dues obres mestres de la literatura universal: 'Guerra i pau' i 'Anna Karènina'.

Aquestes dues novel·les monumentals, Tolstoi les va escriure a Iàsnaia Poliana, on havia nascut el 1828, al si d'una família noble. En aquesta hisenda familiar (avui museu), situada a dos-cents quilòmetres a migjorn de Moscou, hi va passar la major part de la vida, en companyia de la seva esposa, Sòfia Andrèievna, amb qui va tenir tretze fills.

Considerat un dels grans escriptors de tots els temps, Tolstoi va escriure unes altres obres prou conegudes, com 'La mort d'Ivan Ílitx' , 'La sonata a Kreutzer', 'Resurrecció' i 'La confessió', un assaig crític amb la jerarquia eclesiàstica, que li meresqué l'excomunió de l'Església Ortodoxa Russa, el 1901.

'Guerra i pau'


+ Pintura que representa la retirada de Napoleó de Moscou.
Publicada el 1869, 'Guerra i pau' recrea la vida russa de començament del segle XIX, en el context de la invasió napoleònica de Rússia. Centrada en cinc famílies de la noblesa, hi apareixen gairebé sis-cents personatges, i alguns episodis bèl·lics hi són narrats amb tot detall (Tolstoi es va documentar molt a fons, abans de començar a escriure). Una de les idees de fons de la novel·la és que, la guerra (i, més generalment, la història), no la decideixen pas uns quants homes singulars (Napoleó mateix hi apareix ridiculitzat), ans és el resultat d'una multitud de factors.

'Anna Karènina'


+ Edició catalana de la novel·la.
'Totes les famílies felices s'assemblen. Cada família dissortada ho és a la seva manera.' Així comença 'Anna Karènina', novel·la del 1877 que narra la història d'una dona de la noblesa (l'Anna Karènina), casada i amb un fill, que s'enamora follament d'un jove oficial de l'exèrcit, el comte Vronski. El llibre, que sobresurt per la profunditat psicològica dels personatges, és una crítica de la hipocresia i de les convencions socials. Al cinema, la figura d'Anna Karènina ha estat interpretada per actrius de renom com Greta Garbo i Vivien Leigh.

Més que un escriptor


+ Retrat de Lev Nikolàievitx Tolstoi.
Tolstoi fou un home molt implicat en el temps que li va tocar de viure: la Rússia del segle XIX, amb diferències abismals entre la minoria dirigent, la noblesa, i la resta de la població, formada, sobretot, per pagesos (va fundar escoles per als fills dels pagesos que treballaven a Iàsnaia Poliana). Reformador social, pedagog, pacifista, va acabar propugnant una doctrina que combinava cristianisme i anarquisme.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Tolstoi: galeria fotogràfica.
Una cèlebre adaptació cinematogràfica de 'Guerra i pau'.
Contes de Tolstoi.
Museu dedicat a Dostoievski, una altra gran figura de les lletres russes.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua