Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Vicens Vives i la voluntat d'ésser catalans

Què defineix els catalans?

Un home influent i de vocació política

El paper de les elits


dijous, 11 de febrer de 2010
Ahir es va inaugurar al Palau de la Generalitat l'Any Vicens Vives, commemoratiu dels cent anys del naixement de Jaume Vicens Vives (Girona, 1910 - Lió, 1960), considerat un dels historiadors catalans més importants del segle XX. La conferència inaugural va anar a càrrec de l'anglès, Sir John Elliott, historiador i hispanista de molt de prestigi.

De totes les activitats de l'Any Vicens Vives, una de les més remarcables és l'exposició 'Jaume Vicens Vives i la nova història 1910-1960', que obre just avui al Museu d'Història de Catalunya, a Barcelona. És una exposició itinerant, que també es podrà veure a Girona, a València i a unes quantes ciutats de fora del país.

El comissari de l'exposició és l'historiador Josep M. Muñoz, autor del llibre 'Jaume Vicens i Vives. Una biografia intel·lectual'. Per Muñoz, Vicens fou l'historiador del segle XX que més va contribuir a renovar la disciplina històrica a Catalunya, ensems amb l'occità Pierre Vilar.

Entre més coses, aquesta renovació va consistir a incorporar els fets econòmics i socials al relat històric, fins aleshores molt centrat en els fets polítics. L'historiador gironí es va desmarcar de la historiografia de la Renaixença, que feia una interpretació romàntica del nostre passat.

De l'obra de Vicens, Muñoz en destaca 'Ferran II i la ciutat de Barcelona', 'Els trastàmares (segle XV)', 'Industrials i polítics (segle XIX)' i 'Aproximación a la historia de España'; també l'assaig 'Notícia de Catalunya', el llibre més conegut.

Què defineix els catalans?


+ 'Notícia de Catalunya' analitza els elements que configuren la personalitat catalana.
'Notícia de Catalunya' analitza els elements que, segons Vicens, configuren la personalitat catalana. Hi apareixen descabdellats el seny, la rauxa, el 'tot o res', el pactisme, el fet revolucionari, el mestissatge, el joc entre la Catalunya marinera i la Catalunya muntanyenca... El llibre, escrit el 1954, en plena dictadura franquista, es clou amb un missatge esperançador: allò que defineix la vida catalana és la voluntat d'ésser; la voluntat d'ésser catalans.

Un home influent i de vocació política


+ Jaume Vicens Vives.
'Notícia de Catalunya' i, més generalment, el pensament de Vicens, ha tingut una gran influència política. Per exemple, Jordi Pujol, president de Catalunya els anys 1980-2003, reconeix en Vicens un dels homes que més l'han influït. Més encara: Vicens mateix tenia una vocació política clara. Si una malaltia no se l'hagués emportat als cinquanta anys, tal vegada hauria fet carrera política, durant la transició i els primers anys de la democràcia. Era un home de personalitat desbordant, culte, ben plantat i partidari de fer consensos.

El paper de les elits


+ Jaume Vicens a bord d'un vaixell, el 1957.
Vicens atorgava molta importància històrica al paper de les elits, de les classes dominants. A aquestes elits, pensava, pertocava d'impulsar el redreç de Catalunya. Vicens va actuar d'acord amb aquesta idea: als anys 1950, per exemple, va fer de guia del jovent burgès més inquiet i emprenedor.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • 'Notícia de Catalunya' s'havia de dir 'Nosaltres els catalans', però Vicens va triar un altre títol per no haver de passar la censura franquista. El llibre de Vicens en va inspirar un altre d'igualment molt important: 'Nosaltres els valencians' (1962), de Joan Fuster.
  • El 1944, des de l'exili, el filòsof Josep Ferrater Mora havia publicat 'Les formes de la vida catalana', també sobre la idiosincràsia del poble català.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Esbós biogràfic de Jaume Vicens Vives.
El segle XV, estudiat a fons per Vicens.
Cartes de Jaume Vicens a Josep Ferrater Mora.
Auca de la història de Catalunya.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua