Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

<2/19>

Vicent Partal

03.05.2015

El .cat com a mal exemple i avís

Els catalans vam tenir una primera independència, virtual, fa deu anys. Recordaràs Martxelo, perquè aleshores en vam parlar molt i semblava un miracle, que vam aconseguir el domini .cat. I recordaràs també algunes llargues converses que vam mantenir al teu país amb la gent que va decidir de seguir aquella via i començar el procés per a tenir el domini d'internet basc, .eus, que avui representa la vostra nació a la xarxa.


Deu anys després l'experiència, evidentment, ha pagat la pena. Existim com a catalans a la xarxa, som iguals i funciona. Però la mala gestió que s'ha fet del .cat, al mateix temps, ens serveix de recordatori d'una obvietat que no hauríem d'oblidar i que és que una vegada aconseguida la independència, és molt fàcil d'oblidar per a què la vols i convertir la il·lusió en un petit desastre. O no tan petit. Que és el que passa ara mateix amb el .cat.


Una vegada normalitzat, quan ningú ja dóna cap importància simbòlica al fet d'ésser independents, el .cat ha caigut en mans d'uns gestors que el tracten com si fóra una mercaderia més, sense cap respecte ni a què significa ni per què fou creat. Som independents, sí, però resulta difícil d'imaginar que puguem estar més mal governats.


Aquesta setmana, per exemple, han publicat una nota de premsa on afirmen sense cap vergonya ni recança que 'fora del territori català', on el .cat ha crescut més és a Madrid i a les Illes Balears, com si fos el mateix. Situant fora del país Madrid i Mallorca alhora. Caram, quina sorpresa més desagradable. Com que vaig formar part de la primera junta del .cat, aquests dies he rebut missatges de tot de gent de Mallorca que em demana explicacions a mi. Només sé dir que totes les entitats de Mallorca van lluitar des del primer dia pel .cat, que el mateix govern balear usa el .cat i que no sé trobar, per tant, ni una sola explicació a aquest insult. Falta de tensió? Manca de comprensió? T'imagines el .eus dient que ha crescut molt a Espanya, sobretot a Navarra?


Si de cas l'única explicació possible m'arriba del fet que els qui governen el domini no entenen ni què fan ni el país que haurien de servir. I això ho pense per una decisió recent igual de polèmica. Fa poc el .cat va fer públic que deixava d'anunciar-se a internet perquè només li semblava atractiva la ràdio. Una altra barbaritat. O siga que el que ha d'impulsar la internet en català diu que internet no serveix? Que és una plataforma que no li és útil ni a si mateix? El problema, amb tot, és més complex i no tota la culpa deu ser seva. Car els usuaris deixem que això passe sense ni alçar la veu. Quan ets normal deixes de preocupar-te per res, sembla, i ja no dónes el mateix valor als símbols i les conquestes que tant van costar d'aconseguir. I això, agrade o no, és un problema.


En tot cas, tant de bo aquest mal exemple de desgovern absurd de la primera independència guanyada pels catalans servisca per prevenir que no passen coses així en la independència final, en la república.

Editorial