Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

<2/19>

Martxelo Otamendi

03.05.2015

El PP contra les víctimes del franquisme

Que malament que porta el PP la revisió del passat! Ells s'esforcen, verbalment, però tenen molt poca credibilitat a l’hora d’allunyar-se del franquisme. S’equivoquen. Cada vegada que tenen una ocasió d’equivocar-se ho fan. No es molesten ni tan sols a dissimular, i aquesta és una actuació tan constant que els desqualifica per a ser considerats una dreta moderna i europea.


Urkijo, el representant del govern espanyol a Àlaba, Biscaia i Guipúscoa, diu ara que no vol que les víctimes del franquisme tinguin cap classe de reconeixement legal. Ni el reconeixement ni les ajudes que se’n puguin derivar del mateix. Urkijo va interposar un recurs contra un decret elaborat pel Govern Basc el 2012, quan el socialista Patxi López n’era president. Mitjançant aquell decret, es volia considerar com a víctimes les persones que havien patit abusos policials durant el període comprès entre 1960 i 1978, així com aprovar el reconeixement i la reparació que els corresponia.


Aquesta setmana, finalment, el Tribunal Superior d’Àlava, Biscaia i Guipúscoa ha aprovat algunes de les peticions del recurs d'Urkijo, I ha derogat una bona part del decret. El Govern Basc ha respost ràpidament i amb fermesa, i ha anunciat que hi haurà una llei sobre les víctimes del franquisme abans de que acabi l’any, per tal que es corregeixin els errors que podria haver-hi en el decret i per oferir un suport més ampli a totes les víctimes.


Ara caldrà esperar a saber el contingut de la llei, però pel que ja sabem serà molt més protectora encara que el decret recorregut pel delegat del govern espanyol. Així que podem esperar que si el PP segueix a La Moncloa tard o d’hora aquesta nova llei basca anirà a parar al tribunal constitucional espanyol, per a ser aturat allí. En podeu estar segurs.


Hem d’abandonar aquest marc on som per aquestes coses també. També.

Editorial