Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

<2/19>

Martxelo Otamendi

19.04.2015

Policia integral

Aquí encara no hem obert un debat comú i sincer sobre la col·laboració entre les diferents policies.


Se n’ha parlat molt, s'han presentat múltiples denúncies, s'han sentit queixes tant en un costat com en l'altre... sobretot entre els que estan en contra d'aquest tipus de col·laboració. Als que la defensen i tenen la responsabilitat de posar-la en pràctica no els agrada massa que se’n parli obertament, tot i que se suposa que cal revisar el passat amb una mirada crítica.


Sempre ha existit gran desconfiança en les relacions que hi ha entre l'Ertzaintza, o els Mossos d’Esquadra, i les diferents policies espanyoles, i això resulta lògic. Per a les policies espanyoles, les nostres dos policies simplement no són de fiar; en el millor dels casos, són la policia de l'adversari, i en el pitjor, la de l’enemic.


Entenc que ha de ser molt difícil actuar fredament i donar l'esquena a la policia de l'estat que ha acceptat que tinguis la teva policia, perquè l'estat t'ho seguirà permetent en funció del que facis. Però fins ara, on ens ha portat aquesta col·laboració? A reivindicar una policia integral, però a acceptar que és subordinada. 


Malgrat les queixes dels responsable polítics, el cert és que des de l’estat segueixen posant controls quan volen i on volen, porten a terme detencions de clar caire polític. I el que és pitjor: a conseqüència d'aquesta relació, no s'han volgut investigar alguns delictes greus comesos per membres d’aquestes policies, i aquest és el cas molt particularment al País Basc de la tortura, on durant dècades no s'ha detingut cap ni un dels seus responsables. Una policia integral no s'hagués comportat així


Queden, a més, en l'aire moltes preguntes relacionades amb els temps en què la col·laboració era més estreta, que alguna vegada hauran de ser plantejades i mereixen resposta. Mentrestant però, el fonamental, al meu entendre, és treballar per alliberar-nos d'aquesta dependència policial real i actual on Ertzaina i Mossos estan per sota.


No podem estar depenent per sempre.

Editorial