Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

<2/19>

Martxelo Otamendi

05.04.2015

Escalfar, de nou

Després de l'aturada dels últims mesos, sembla que els catalans heu tornat a posar carbó a la caldera.


A Espanya molts veien de bon grat que la situació de Catalunya comencés a tranquil·litzar-se. Només cal recordar amb quina satisfacció van publicar molts mitjans de comunicació les enquestes realitzades als ciutadans de Catalunya on es parlava de que baixava el suport a la independència. Però, segurament, la publicació d'aquestes enquestes ha estat beneficiosa, perquè ha provocat que alguns que estaven a punt de endormiscar-se despertessin.


L'independentisme a Catalunya ha crescut de manera explosiva, i és evident que igual com ha crescut pot perdre força si no s'alimenta regularment: ja he esmentat alguna vegada en aquest correu el símil del gimnàs. El segon semestre de l'any passat va ser un bon exemple: la multitudinària V a Barcelona l'11 de setembre, i el referèndum a Catalunya el 9 de novembre van muscular el moviment. Iniciatives tan importants com aquestes són el millor esperó del procés. Principalment perquè l'estratègia catalana té dues particularitats: l'important protagonisme dels ciutadans i la sensació d’unió de les forces polítiques.


Durant mesos s'ha produït una situació d'impasse molt acusada, perquè la falta d'iniciativa ha amortiguat la tensió, i perquè la falta d'acord entre els partits que comparteixen un mateix objectiu ha resultat descoratjadora. En qualsevol cas les eleccions se celebraran el 27 de setembre, i el temps dirà si es pagarà el preu de no haver-les celebrat al febrer, com s'hagués fet si s'haguessin presentat conjuntament.


Veient, per tant, que s'acosta la calma pròpia de l'estiu, els encarregats de la caldera han fet bé en posar-la en marxa. Entre vosaltres l'estiu social comença i acaba molt abans, i convé no deixar-ho tot per a última hora.


 


Editorial