Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

<2/19>

Martxelo Otamendi

26.04.2015

Ens posem a cosir la política basca

No ha de ser pas tot una còpia de tantes coses com feu els catalans, i la veritat és que ja era hora que als bascos també se'ns ocorreguessin iniciatives originals, i que les portéssim a la pràctica.


El juny de l'any passat, a Euskal Herria vam fer una cadena humana en favor del dret a decidir; traslladant al nostre país el que havíeu fet anteriorment la gent catalana i bàltica. Però ahir, dissabte, es va celebrar el que en podríem anomenar el 'dia de la costura', anticipadament, perquè realment aquest dia correspon al 13 de desembre.


En molts pobles, la gent ahir es va posar a cosir teixits de diverses formes i colors, amb la idea de fer present al significat que ha adquirit durant els últims mesos el verb 'cosir' al diccionari polític basc. Centenars de persones van 'cosir conceptes' com ara 'complicitat', 'poble', 'voluntat', 'xarxa', 'diferències', 'procedències', 'dret', 'decisió', 'futur'…


I per què aquest exercici de costura?, es deuen demanar molts catalans que ens llegeixen. Què se'n farà, després, d'aquests centenars de teixits cosits?


El 21 de juny s'espera que en total s'apleguin cent mil persones en camps de futbol i grans centres de reunió de les cinc capitals d'Euskal Herria on hi haurà un esdeveniment conjunt en favor del dret de decidir. I allà es constituirà una imatge molt significativa, que passarà a la posteritat; es constituiran unes urnes gegants, que es revestiran amb aquests teixits cosits ahir per la gent de diversos pobles. La nostra plataforma Gure esku Dago --que, salvant les diferències òbvies, seria equiparable a la vostra ANC-- vol conformar així una imatge doble: els teixits cosits entre si per la ciutadania i les urnes.


Es tracta d'un esforç d'unir col·laboració i decisió. Un exercici social abans de les vacances d'estiu. El nostre poble va tirant així, a poc a poc però amb fermesa. I sabeu que pels bascos vosaltres sou ara la referència, perquè el 27-S és tan important per a la vostra gent com per a la nostra. Si al vostre país l'independentisme obté uns bons resultats, i constitueix una sòlida majoria al Parlament de Catalunya, servirà d'incentiu per a la nostra gent, i molts voldran que això que ha estat possible a Catalunya passi també a casa nostra.

Editorial