| Contactar amb El Punt - Pobles i Ciutats |
| Qui som? - El Club del subscriptor - Les 24 hores d'El Punt - Publicitat - Borsa de treball | El Punt | VilaWeb | divendres, 26 d'abril de 2024


dissabte, 10 de juny de 2006
>

Dues enquestes oficials preveuen un 55% de participació en el referèndum del 18-J

L’estudi del govern reflecteix un 49,9 de «sí» en el cens total i el CIS fa una projecció d’un 74,8% sobre els vots

TIAN RIBA. Barcelona
El guanyarà amb un marge molt ampli en el referèndum de l’Estatut del 18 de juny si es fa cas de dues enquestes oficials fetes públiques ahir i que coincideixen a dir que la participació serà d’un 55% del cens. L’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat reflecteix que un 49,9% del cens –els ciutadans de Catalunya amb dret a vot, que són 5,3 milions– votaria a l’Estatut, mentre que un 11,7% votaria no. Encara hi ha, però, un 20% d’indecisos. El CEO no fa mai estimacions sobre l’electorat –els qui faran efectiu el vot–, però l’enquesta del Centre de Estudis Sociològics (CIS) del govern espanyol sí que fa estimacions i, sobre la mateixa participació prevista, conclou que el guanyarà amb un 74,8% dels vots contra un 21,7% del no.


L’enquesta del CEO es va fer a 1.400 catalans aquesta mateixa setmana, els dies 6 i 7 de juny, i en sobresurt una dada que hauria de demostrar que la campanya del referèndum serveix, almenys, per saber que hi ha un referèndum. Així, si fa tres mesos només el 58% dels catalans sabia que s’havia de fer un referèndum per votar l’Estatut, ara ja és un 97,7%. Això sí, la campanya no serveix per canviar l’opinió dels votants, perquè el percentatge del es manté idèntic als que hi havia abans de començar la campanya. El no baixa una mica i passa d’un 14,1% al març a un 13,2% al maig i l’actual 11,7%. El CEO no fa mai projeccions de vot, perquè deixa els gurus dels grups parlamentaris que cuinin les enquestes, però el mateix director de l’organisme de la Generalitat, Gabriel Colomé, admet que apunta en la línia de la del CIS. Colomé considera «normal» un 30% d’indecisos a aquestes alçades de la campanya. També considera normal la participació prevista, perquè aquesta només augmenta en moments de tensió. I no és el cas.

El CEO tampoc fa projeccions de vot perquè entén que això està subjecte a variables molt diverses. El 18 de juny té molts números que sigui un dia de platja, hi ha Gran Premi de motociclisme a Montmeló, la Patum de Berga i el mundial de futbol. De l’enquesta del CEO, també se’n desprèn el vot traïdor dels partits. Entre els electors d’ERC el 2003 creix el rebuig a l’opció defensada pel partit. Si al maig un 29% dels votants d’ERC estaven pel , ara ja són un 41%. Només un 27% dels seus electors té decidit el no –al maig eren un 36%–, mentre que un 22%, un percentatge que es repeteix gairebé en tots els partits, encara no s’ha decidit. Els més fidels a l’opció del partit, són els votants del PSC, i CiU i ICV tenen un 10% de votants que estan pel no. Pel que fa al contingut del text, més de la meitat dels catalans creuen que l’aprovació de l’Estatut comportarà una millora en educació, sanitat, serveis socials, autogovern i competències. Una mica menys de las meitat pensa el mateix sobre les inversions en infraestructures i el finançament.



EL CIS, IGUAL
De la seva banda, l’enquesta del CIS es basa en 1.494 entrevistes fetes en 94 municipis de les actuals quatre demarcacions, entre els dies 22 i 31 de maig, és a dir, abans d’iniciar-se la campanya i les dades sobre el cens són molt iguals a les del CEO. Un 50,2% dóna per fet el seu vot a favor i un 11,8% el seu no. Un 19% s’abstindrà i, entre els indecisos, un 30% no sap si votar a favor o en contra i un 15% dubta entre abstenir-se o votar . Entre els electors d’ERC, un 38% votaria si la consulta fos demà i un 25% votaria no, mentre que un 14% s’abstindria. En el cas del PP, un 43% votaria no, però un 35% i un 10% s’abstindrà.

Segons aquesta enquesta, sis de cada deu catalans admet tenir un coneixement baix o molt baix de la reforma i un 17,5% diu que en té un coneixement nul. Un altre 17% diu que el coneix àmpliament. Només quatre de cada deu ciutadans saben dir correctament la data del referèndum i la meitat asseguren que els importa poc o gens el resultat del referèndum. Malgrat tot plegat, un 58,8% dels catalans considera que el nou Estatut és un avenç important per a Catalunya. Dels continguts de l’Estatut, segons la consulta del CIS, el que més es coneix és el deure de conèixer el català, que és valorat positivament per set de cada deu enquestats. Un 62,5% assegura que no ha sentit parlar del títol de drets.



 NOTÍCIES RELACIONADES

>Mig electorat d’ERC, al mercat

>Maragall i Montilla s’elogien mútuament mentre creix la incògnita sobre el candidat

>L’Estatut del 32

>Un centenar d’intel·lectuals firmen un manifest a favor de la «unitat d’Espanya»

>Pujol: «El ridícul seria molt gran»

>«Catalunya serà moderna o no serà»

>CDC denuncia problemes en el vot a l’exterior

>Xuta, xiquet, xuta

>Carod fa una crida a l’electorat a no tenir por de coincidir amb el PP

>L’Estatut en braille.

>20 milions de paperetes.

>Els empresaris catalans posen contra les cordes Rajoy i el PP

>En què quedem?

>La pregunta

>Llamazares diu que l’Estatut impulsarà un Estat federal

>Emergits i reciclats

>Infraestructures, a mitges

>Estatut «sostenibilista»

>Un discerniment en consciència

>Què en penseu de l'Estatut?

>Una bona eina per al futur

>Pugem al pòdium, però perdem

>La lleva del 600 i la del Club Súper 3

>30 de setembre: aprovat l’Estatut del Parlament amb 120 vots a favor i 15 en contra

>Bojos pel futbol

>Compartint símbols

>CiU fa una crida a nacionalistes i independentistes perquè votin «sí»

>El PSC recomana que els ciutadans llegeixin l’Estatut i «comprovin» que és «més que un pas endavant»

>Joan Puig (ERC) defensa que amb un resultat de «no» s’obligaria l’Estat a negociar un altre estatut

>ICV destaca l’«aposta estratègica» del text pel desenvolupament sostenible i el medi ambient

>El PP reclama «regles del joc».

>El PP assegura que l’Estatut empitjorarà la inseguretat a Catalunya

>Raül Romeva atribueix el signe enrarit de la campanya a CiU i ERC per haver trencat el consens

>Bargalló: «No s’empresona per haver incomplert el preàmbul d’una llei»

>L’Estatut «consagra» els Mossos

>Les enquestes preveuen una àmplia victòria del sí

Aquest és un servei de notícies creat pel diari El Punt i distribuït per VilaWeb.
És prohibida la reproducció sense l'autorització expressa d'Hermes Comunicacions S.A.