Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Resum 2007. Cultura i ciència

Commemoracions i pèrdues

Dels Oscar als Nobel

Canvi climàtic: acord de mínims a Bali


dijous, 27 de desembre de 2007
Per al nostre país aquest 2007 ha estat marcat per la presència catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt (9-14 d'octubre), la més important del món del sector editorial, que ha permès d'irradiar internacionalment la nostra realitat literària, cultural i històrica.

Inaugurat amb un brillant discurs de l'escriptor Quim Monzó i avalat per força institucions, el projecte Frankfurt 2007 ha estat globalment qualificat de reeixit. Una dada prou il·lustrativa: de gener a octubre, abans de començar la fira, ja s'havien traduït del català a l'alemany el doble de títols que no en tot el període 1998-2003.

Una altre fet, amb molt de seguiment mediàtic, ha estat l'adéu professional d'una de les veus més populars i reivindicatives de la cançó catalana: Lluís Llach, que s'acomiadà amb dos emotius concerts a Verges, la seva vila nadiua.

Just aquest any el Parlament de Catalunya ha retut el primer homenatge oficial als Setze Jutges per haver contribuït decisivament a la cultura catalana i a la normalització de l'ús del català. Llach en va formar, d'aquest col·lectiu de cantants, igual que Maria del Mar Bonet, que ha commemorat quaranta anys de carrera musical amb l'edició d'un nou disc: 'Terra secreta'.

Commemoracions i pèrdues


+ El IEC fou fundat per Enric Prat de la Riba el 1907.
Entre les commemoracions de l'any que és a punt de cloure's esmentem els quatre-cents anys de l'òpera i els cent anys del moviment escolta i de l'Institut d'Estudis Catalans. També ha fet cent anys del naixement del creador de Tintín, Hergé, i de la pintora mexicana Frida Kahlo. El centenari de Mercè Rodoreda s'escaurà l'any vinent, però l'Any Rodoreda ja ha començat aquest 2007. Lamentablement, el 2007 s'ha emportat el violoncel·lista Mstislav Rostropovich, el reporter Ryszard Kapuściński, el cineasta Ingmar Bergman, el tenor Luciano Pavarotti i l'actriu Deborah Kerr. A casa nostra, ens han deixat noms com el del cartellista Carles Fontserè, la compositora Matilde Salvador i els pintors Modest Cuixart i Josep Guinovart.

Dels Oscar als Nobel


+ Martin Scorsese, triomfador dels Oscar 2007.
Els sumptuosos premis Oscar, que enguany es presentaven molt oberts, han guardonat per partida doble el veterà cineasta nord-americà Martin Scorsese: millor direcció i millor film per 'The Departed'. Més previsibles eren les distincions acordades a Helen Mirren i Forest Whitaker per llur paper a 'The Queen' i 'The Last King of Scotland', respectivament. També s'ha endut una estatueta el documental 'An Inconvenient Truth' ('Una veritat incòmoda') d'Al Gore, que alerta de l'escalfament del planeta. Gore, vice-president dels Estats Units els anys 1993-2001, ha rebut un altre premi encara més prestigiós: el Nobel de la Pau, compartit amb el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC). Quant al Nobel de Literatura, ha anat a parar a Doris Lessing, amb una obra marcada pel compromís sociopolític i atenta a la condició de la dona.

Canvi climàtic: acord de mínims a Bali


+ Al Gore, premi Nobel de la Pau 2007.
El Nobel de la Pau 2007 és signe de la presa de consciència col·lectiva sobre la responsabilitat humana en l'escalfament de la Terra. Això mateix podem dir de l'acord atès a la XIII Conferència del Canvi Climàtic tinguda aquest desembre a Bali (Indonèsia) sota els auspicis de l'ONU. Un acord de mínims, síntesi de dues posicions: la dels Estats Units (primer emissor de gasos d'efecte hivernacle) i de potències emergents com la Xina, l'Índia i el Brasil, més renuents a l'adopció de compromisos; i la de la Unió Europea, partidària de reduir l'emissió de gasos contaminants d'un 25% a un 40% devers el 2020 (respecte dels valors del 1990).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cop d'ull a l'iPhone, començat a comercialitzar enguany.
Cinquanta anys del llançament de l'Sputnik, primer satèl·lit artificial.
3 de març de 2007: eclipsi total de lluna.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua