Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Quim Monzó, narrador de projecció internacional

Escepticisme, humor, ironia, pessimisme...

Políticament incorrecte

Obra


dijous, 25 d'octubre de 2007
Sis anys després de l'aparició de 'El millor dels mons', Quim Monzó (Barcelona, 1952) publica un nou recull de contes: 'Mil cretins' (Quaderns Crema). Monzó és un dels escriptors catalans més populars i de més projecció internacional, projecció confirmada i eixamplada arran de la Fira del Llibre de Frankfurt (9-14 d'octubre), on, recordem-ho, hi va fer el discurs de presentació de la cultura catalana, convidada d'honor de la fira, la més important del món del sector editorial.

Monzó va convertir el discurs en un conte, centrat en els dubtes d'un escriptor que rep l'encàrrec de fer el parlament inaugural de la Fira del Llibre de Frankfurt. Mentre el protagonista s'interroga sobre què hi ha de dir, a Frankfurt, el discurs, càustic, irònic i crític, avança amb referències a la història, a la cultura i a la literatura catalanes, amb alguna pinzellada d'humor surrealista i tot: la recitació de l'embarbussament de Salvador Dalí va fer riure el públic.

Després del discurs, unànimement lloat, Monzó va tenir uns dies molt atrafegats: entrevistes dels mitjans de comunicació alemanys, lectures públiques i signatura de llibres: enguany l'editorial alemanya Frankfurter Verlagsanstalt ha publicat '100 contes', suma de 'Vuitanta-sis contes' i 'El millor dels mons', que n'inclou catorze.

Tot plegat testimonia el ressò internacional de la seva obra, avalada no fa gaire pel prestigiós diari britànic 'The Independent', que va qualificar Monzó d'un des millors contistes del món.
  • ! Actualització el 25/10/2007 a les 16:00

Escepticisme, humor, ironia, pessimisme...


+ Enguany l'editorial alemanya Frankfurter Verlagsanstalt ha publicat '100 contes'.
Innovador, de prosa clara i despullada d'elements superflus, Quim Monzó és un narrador d'històries sorprenents, obertes a interpretacions vàries, que exposen les misèries i les grandeses de la condició humana; bé, més les misèries que no pas les grandeses: obsessions, ridiculeses, absurditats, vanitats... El to és escèptic, pessimista, bé que lleugerament endolcit per l'humor i la ironia.

Políticament incorrecte


+ Monzó, a la Fira del Llibre de Frankfurt.
Monzó és allò que se'n diu un escriptor políticament incorrecte. No gens convencional, analitza i desmitifica sentiments, comportaments, històries: l'amor, el Nadal, els discursos polítics banals i enfarfegats i els mateixos mites històrics: el del cavall de Troia, per exemple, recollit a 'Guadalajara', en què l'ardit ideat per Ulisses acaba com el rosari de l'aurora. Per tot plegat, hom ha dit de Monzó que fa una literatura desmitificadora, idea que, segons l'autor, també caldria desmitificar...

Obra


+ L'autor desmitifica convencions, sentiments, comportaments, històries...
Dèiem abans que Quim Monzó era un dels escriptors catalans més populars, igual entre joves que grans. La seva producció literària comprèn els llibres de contes 'L'illa de Maians', 'El perquè de tot plegat' (tal vegada el més cèlebre), 'Guadalajara', 'El millor dels mons', 'Tres Nadals'...; les novel·les 'Benzina' i 'La magnitud de la tragèdia'; i un fum d'articles de diari, aplegats en títols com 'El dia del senyor', 'Zzzzzzzz', 'La maleta turca', 'No plantaré cap arbre', 'Tot és mentida' i 'Catorze ciutats comptant-hi Brooklyn', l'últim publicat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 1995 Ventura Pons va estrenar al cinema 'El perquè de tot plegat'.
  • Quim Monzó ha fet traduccions d'escriptors com ara Arthur Miller, Truman Capote, Ernest Hemingway, Mary Shelley, J. D. Salinger...
  • Monzó ha estat distingit amb els premis Crítica Serra d'Or, Lletra d'Or, Nacional de Literatura Catalana de Narrativa, Trajectòria...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Abans de llegir 'Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Maury'.
'El vigilant en el camp de sègol' de J. D. Salinger, de qui Monzó ha traduït 'Nou contes'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua