Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Reconeixement als Setze Jutges

'Ens calen cançons d'ara'

El nom

Impulsors de la Nova Cançó


dilluns, 16 d'abril de 2007
Divendres el Parlament de Catalunya va atorgar la Medalla d'Honor, en la categoria d'or, als Setze Jutges, col·lectiu de cantants sorgit al tombant de les dècades 1950-1960, d'una gran influència social i musical i inspirador de la Nova Cançó.

Amb aquesta medalla el Parlament català va voler retre la primera distinció oficial a un grup que va contribuir decisivament a la cultura catalana i a la normalització de l'ús del català, actiu durant els tenebrosos temps de la dictadura franquista, que s'havia proposat d'anorrear la identitat i la cultura catalanes.

D'antuvi, el col·lectiu dels Setze Jutges, vigent fins a la primeria dels 1970, era integrat per tres membres: Miquel Porter Moix, Remei Margarit i Josep M. Espinàs; progressivament se n'hi anaren afegint més, fins a completar els setze: Delfí Abella, Francesc Pi de la Serra, Enric Barbat, Xavier Elies, Guillermina Motta, Maria del Carme Girau, Martí Llauradó, Joan Ramon Bonet, Amèlia Pedrerol, Joan Manuel Serrat, Maria del Mar Bonet, Rafael Subirachs i Lluís Llach. Porter Moix, un dels fundadors, ens va deixar el 2004, i Delfí Abella, el de més edat, el mes de febrer proppassat.

Instituïda l'any 2000, la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya s'atorga a personalitats mereixedores d'un reconeixement excepcional. Fins ara l'han rebuda el bisbe Desmond Tutu; el pare Miquel Batllori; l'economista i polític Ernest Lluch (pòstumament); el diplomàtic Francesc Vendrell; el músic Jordi Savall; la presidenta de la Fundació Catalana de la Síndrome de Down, Montserrat Trueta; i el premi Nobel de la Pau, Adolfo Pérez Esquivel.
  • ! Actualització el 16/04/2007 a les 06:00
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Música.

'Ens calen cançons d'ara'


+ Miquel Porter Moix fou un dels tres fundadors del grup.
L'ambient que acabà originant els Setze Jutges s'anà forjant a mitjan anys 1950, gràcies a Josep Benet, Miquel Porter i Lluís Serrahima. El 1959 Serrahima, fill de l'escriptor i polític Maurici Serrahima, publicà a la revista del monestir de Montserrat, Germinabit, l'article 'Ens calen cançons d'ara', que inspirà el grup, nat el 1961. Cap dels membres fundacionals dels Setze Jutges no era cantant professional, però creien en la necessitat de crear una cançó catalana moderna, de reivindicar la llengua i la cultura del país i de resistir els embats de la dictadura franquista.

El nom


+ Els Jutges, a l'acte de lliurament de la Medalla d'Honor.
El nom de Setze Jutges era una declaració de principis. Al·ludia a l'embarbussament 'Setze jutges d'un jutjat mengen fetge d'un penjat' i a la voluntat d'ésser crítics, alhora que convidava cantants i músics a incorporar-s'hi. I, de fet, el 1968 ja se n'havia completat la llista. Els Setze Jutges reberen un gran influx de la cançó francesa, aleshores molt en voga; ben aviat, alguns aconseguiren molt de ressò, al país i a fora, de manera que els qui s'hi havien adherit per compromís cívic reprengueren la professió pròpia.

Impulsors de la Nova Cançó


+ Quico Pi de la Serra s'incorporà als Setze Jutges el 1962.
Els Setze Jutges impulsaren el moviment artístic de la Nova Cançó, que es definí pels mateixos objectius. Igual feren, per exemple, el cantant valencià Raimon, lligat al començament als Setze Jutges, i la companyia discogràfica Edigsa. Els Setze Jutges a banda, la Nova Cançó s'afermà amb Guillem d'Efak, Xavier Ribalta, Ovidi Montllor i molts més, com el grup la Trinca, de to lúdic i satíric. El 1967 aparegué el Grup de Folk, més atent a la música nord-americana que no pas a la francesa, per on passaren Pau Riba, Jaume Sisa, Xesco Boix...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El propòsit i la gosadia dels Setge Jutges resten reflectits en aquestes dues sentències iròniques de Miquel Porter, un dels fundadors: 'La lletra és nostra, la música és nostra i la culpa és nostra'; i 'no som setze, volem ésser setze, però quan serem seixanta, que un dia arribarà, ens direm can seixanta'.
  • El primer cantant professional dels Setze Jutges fou en Francesc, Quico, Pi de la Serra, que s'hi incorporà el 1962.
  • A l'acte de lliurament de la Medalla d'Honor, hi van assistir la majoria dels Jutges, no així na Guillermina Motta, per a qui el reconeixement ha arribat massa tard, car dos dels Jutges ja són morts.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Joan Manuel Serrat canta 'Paraules d'amor'.
'L'estaca' de Lluís Llach, símbol generacional.
Nota biogràfica de l'escriptor Josep M. Espinàs.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua