Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El mite Frida Kahlo

Vida...

...i obra inseparables

Frida i Diego Rivera


dilluns, 2 de juliol de 2007
Dijous, 6 de juliol, farà cent anys del naixement de la pintora mexicana Frida Kahlo (1907-1954), una de les artistes contemporànies més celebrades, convertida en símbol del feminisme, de l'indigenisme i de la bohèmia. Dels actes commemoratius del centenari, en sobresurt l'exposició 'Frida Kahlo, 1907-2007'. Homenatge nacional', la més completa que hom li hagi dedicat mai.

Oberta al Museu del Palau de Belles Arts de Mèxic del 13 de juny al 19 d'agost, l'exposició comprèn olis, dibuixos, aquarel·les, litografies, documents, manuscrits i fotografies. Total, 354 peces, provinents de museus i col·leccions particulars, de Mèxic i de fora.

Frida Kahlo ha esdevingut una icona, un mite, sobretot a partir dels anys 1970-1980. La seva vida i obra, indestriables, susciten passió i interès, més de mig segle després de la seva mort, a quaranta-set anys.

Tres exemples. El 2003 el film 'Frida', protagonitzat per la popular actriu mexicana Salma Hayek, va atènyer dues estatuetes dels premis Oscar, de cinc nominacions que tenia; el 2005 la neboda de Frida, Isolda P. Kahlo, va constituir la Frida Kahlo Corporation, que ha comercialitzat, no sense polèmica, una línia de productes amb la marca de la pintora; i aquell mateix any la Tate Gallery de Londres va oferir una gran exposició, amb una vuitantena llarga d'obres seves.

Vida...


+ 'Els meus avis, els meus pares i jo' (1936).
Frida Kahlo va néixer el 1907 al barri de Coyoacán de Ciutat de Mèxic, la capital del país. Filla de pare alemany, fotògraf de professió, i de mare mestissa, a sis anys va contraure una poliomielitis i la cama dreta li'n restà afectada per la vida. Pitjor encara: el 1925 va tenir una gravíssim accident (un tramvia va topar amb l'autobús amb què anava), amb el resultat de fractures a la columna vertebral, la pelvis, la clavícula i les costelles. En el llarg període de convalescència, es va covar el seu esperit creatiu i es va definir la seva vocació artística.

...i obra inseparables


+ Autoretrat a la frontera entre Mèxic i els Estats Units (1932).
El dolor físic, que havia d'acompanyar per sempre més la Frida, resta reflectit en la seva producció, que abasta unes dues-centes obres, la meitat autoretrats (provocadorament exagerats, amb l'insinuat bigoti i les celles juntes): en feia tants, al·legava, perquè ella era la persona que millor coneixia. La seva era una pintura de colors vius, que pouava del folclore mexicà. Celebrada pels capdavanters del surrealisme, no s'avingué a ésser adscrita a aquest moviment d'avantguarda. No pinto somnis, deia, sinó la meva realitat.

Frida i Diego Rivera


+ Frida Kahlo i Diego Rivera, el 1932.
Frida Kahlo afirmava que dos accidents havien marcat la seva vida: el de l'autobús i Diego Rivera, el cèlebre muralista mexicà, vint anys més gran que no pas ella, que l'animà a continuar pintant. Rivera i Kahlo es van casar el 1929 i hi van tornar el 1940, un any després d'haver-se divorciat. Tots dos compartien l'ideal comunista, però van mantenir una relació tumultuosa, esquitxada d'infidelitats. Hom ha reportat diversos afers de Rivera, un amb Cristina Kahlo, la germana més jove de la Frida; i també d'ella amb dones i homes, entre els quals el revolucionari ucraïnès Lev Trotski.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Diego Rivera i Frida Kahlo eren també coneguts com l'Elefant i la Coloma, car ell era molt corpulent i ella, esprimatxada. Els sobrenoms van sorgir de la família de la pintora.
  • Per comptes del 1906, Frida Kahlo proclamava haver nascut el 1910, en senyal d'identificació amb la revolució mexicana, que aquell any havia capdavantejat Emiliano Zapata.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Notes sobre Frida Kahlo.
'Les dues Fridas', tal vegada el quadre més famós.
Un aplec de pintures, breument comentades.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua