Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Pavarotti, el tenor més universal

El rei del do de pit

Mediàtic i difusor...

... de l'òpera


dilluns, 10 de setembre de 2007
El 6 de setembre, dijous de la setmana passada, es va morir, a setanta-un any, Luciano Pavarotti, una de les grans veus de l'òpera i la més popular d'aquest últim mig segle. El funeral pel tenor es va celebrar abans-d'ahir a Mòdena (Itàlia), la seva ciutat nadiua.

Fill d'un forner, gran afeccionat al cant, i d'una cigarrera, Luciano Pavarotti féu de mestre (havia estudiat magisteri) durant dos anys, abans de dedicar-se plenament a la lírica. Debutà el 1961 a Reggio de l'Emília, en el paper de Rodolfo de 'La bohème' de Giacomo Puccini, punt de partença d'una carrera de fama mundial.

Pavarotti contribuí com ningú més a popularitzar aquest gènere musical, a acostar-lo a la societat, gràcies al seu tarannà efusiu, jovial i vital. Lligat a multitud de causes humanitàries, actuà amb figures del pop-rock com Bryan Adams, Bono, Mariah Carey, Elton John i Sting, en els concerts 'Pavarotti and Friends' oferts a Mòdena amb fins benèfics.

Gurmet, amant de la pintura, dels cavalls i del futbol (era seguidor entusiasta del Juventus de Torí), aquests últims dies la figura de Pavarotti ha estat lloada per figures de l'òpera com Montserrat Caballé, Josep Carreras, Plácido Domingo i Joan Sutherland.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Clàssica.
  • + Òpera i grans veus: Col·lecció de discs compactes de la Biblioteca de l'Escola Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú. Semblança d'autors i fitxa de peces operístiques.

El rei del do de pit


+ Mòdena, ciutat de naixença de Pavarotti.
La trajectòria musical de Pavarotti prengué molta volada a mitjan anys 1960, sobretot a partir de la ronda que féu per Austràlia amb la soprano Joan Sutherland, de qui sempre reconegué el mestratge. El 1966 la Royal Opera House de Londres fou testimoni del seu talent excepcional: quan interpretà amb gran facilitat els nou do de pit d'una ària de 'La fille du régiment' de Donizetti, cosa que, al capdavall, li valgué el sobrenom de rei del do de pit. A més de destacar-se en el paper de Tonio d'aquesta òpera, excel·lí en el del duc de Màntua de 'Rigoletto' (Verdi); de Radamés d'Aida (Verdi); d'Arturo de 'I puritani' (Bellini); de Nemorino de 'L'elisir d'amore' (Donizetti)...

Mediàtic i difusor...


+ El primer concert multitudinari dels tres tenors es féu a Roma el 1990.
Reconegut internacionalment, Luciano Pavarotti ultrapassà, de llarg, els cercles operístics. El 1989 edità el disc doble 'Tutto Pavarotti', venudíssim a tot el món. Un any després, el 1990, arran de la Copa del Món de Futbol d'Itàlia, Pavarotti actuà amb Josep Carreras i Plácido Domingo a les termes de Caracal·la de Roma. Fou el primer concert multitudinari dels tres tenors, que també actuaren plegats al Central Park de Nova York, a l'estadi Dodger de Los Angeles, al Camp de Mart de París, al Camp Nou de Barcelona...

... de l'òpera


+ La primera òpera considerada tal, 'Orfeu', data del 1607.
Tot plegat convertí el tenor italià en un fenomen mediàtic i en un gran difusor de l'òpera, drama musicat i cantat que enguany fa quatre-cents anys (la primera òpera considerada tal, 'Orfeu' de Claudio Monteverdi, va estrenar-se l'any 1607 a Màntua). El nou gènere es forjà a Florença entre un grup de poetes, músics i humanistes anomenat Camerata Fiorentina. Els membres d'aquest grup es pensaven que a l'antiga Grècia el teatre era cantat, no pas parlat (una combinació de poesia, música i dansa) i provaren de fer-ho reviure.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El poder mediàtic de Pavarotti ha estat comparat amb el d'un altre tenor, compatriota seu: Enrico Caruso (1873-1921), que assolí una popularitat immensa mercès als enregistraments fonogràfics (el fonògraf és un invent del darrer quart del segle XIX).
  • El debut de Pavarotti al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, el 1963, no fou gens reeixit: tan poc, que fou substituït en les funciones successives; se'n rescabalà el 1971, en una interpretació de 'La bohème' amb Montserrat Caballé.
  • Ciutat de naixença de Pavarotti, Mòdena és la seu de la mítica empresa automobilística Ferrari, fundada per Enzo Ferrari el 1929.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Luciano Pavarotti: cronologia.
'Avemaria' de Schubert, per Pavarotti.
Pavarotti, Domingo i Carreras canten l'ària 'Nessun dorma', per ells enormement popularitzada.
Un mite en vint imatges.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua