Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Vicent Partal

21.06.2015

A cent dies només

Aquesta setmana hem travessat la marca dels 100 dies abans de les eleccions del 27-S. Els cent dies abans de les eleccions més transcendentals de la història de Catalunya. I tot s'ha començat a moure a velocitat de vertigen.


En primer lloc CDC ha trencat amb Unió, deixant CiU convertida en un pur record. I ho ha fet amb una claredat extrema. Josep Rull, un dels noms en ascens dins de CDC, ho va explicar amb una gran suavitat formal però amb una gran contundència formal. Va dir que CiU havia estat un bon instrument per governar la Catalunya autònoma però que ara ha arribat el moment de la independència. I si Unió no està disposada a apostar per ella doncs ja no hi ha res de què parlar. Que s'acaben 37 anys de gestió de l'autonomisme és segurament la millor prova que estem ben bé en el moment final del procés.


El final de CiU era la condició indispensable per a la presentació, ahir dissabte, de la coneguda com 'llista del president' que més aviat va esdevenir una 'llista amb el president'. Mas després d'assumir que ERC i la CUP no consideren adequat el seu projecte per tal que l'independentisme polític vaja unit al 27-S planteja ara que això no és un obstacle per intentar que aquells que sí que voldrien una llista unitària puguen agrupar-se al voltant de la societat civil. De dretes o d'esquerres, però independentistes.


L'oferta de CDC i Mas va ser complementada unes hores abans amb la proposta d'ERC en el sentit de configurar una Aliança per la República Catalana. La idea és també la de sumar el màxim nombre de gent possible en favor de la independència, amb la variant que Junqueras demana que al seu voltant s’unisca l’esquerra i no tothom, amb independència de la seua ideologia. O com a mínim una part substancial de l’esquerra, ja que el dirigent republicà explícitament aparta la CUP de la seua crida.


En definitiva aquesta ha estat una setmana realment carregada de grans notícies i de canvis profunds en el panorama polític català. El panorama que tenim avui és completament diferent del que teníem diumenge passat i de nou la sensació que tot va molt ràpid s’està apoderant del país. I això que que queden cent dies encara i tot just si comencem la campanya electoral…Editorial