Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Vicent Partal

31.05.2015

València Nafarroa da

L'extraordinari resultat de les eleccions del 24-M al País Valencià té una dimensió històrica. Compromís es va convertir en la tercera força política, a poca distància del PSOE, va superar als socialistes a la província de València, va guanyar les municipals a la capital i es va imposar en innombrables comarques, ciutats i pobles. La sorpresa, per a qui no coneixia la realitat profunda del país, ha estat enorme.


Durant la transició l'estat espanyol es va esforçar sobretot a impedir la 'contaminació' nacionalista a Navarra i el País Valencià. Sumar en la recuperació nacional els dos territoris a la comunitat autònoma basca o al Principat era pràcticament enterrar Espanya, com explicava a la perfecció 'A Quick & Dirty Guide to War' un fascinant llibre de James Dunnigan, nascut dels War Games del Pentàgon en els primers setanta.


Els mètodes per això van ser semblants. Es tractava de dificultar com fox l'extensió del nacionalisme, fins i tot amb el recurs a la violència i l'assassinat. Al País Valencià, de Miquel Grau a Guillem Agulló va fil clar de crims de l'extrema dreta que en absolut van ser ni improvisats ni anecdòtics. Igual que a Navarra.


La reacció a Navarra, des del primer moment va ser molt forta i els bascos dels altres herrialdes mai es van desentendre d'ella. Al País Valencià, però, els primers compassos de la transició van aniquilar el nacionalisme polític, la reacció de la resta del país ha estat tèbia com a mínim però en qualsevol cas la resistència ha estat duríssima durant llargues dècades. I fructífera, com finalment es va veure diumenge.


I ràpidament a Madrid la paraula 'contagi' ha tornat. I la por a que els Països Catalans esdevinguen un problema major encara del que és Catalunya. I significativament els valencians hem començat a ser vistos en termes polítics com una nova Navarra. Per tant ‘Valencia Nafarroa da’, València és Navarra. Ja ho veus Martxelo.

Editorial