Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Martxelo Otamendi

14.06.2015

Un pacte aclaridor

Aquí, amics catalans, s'estan aclarint postures també. Unes eleccions municipals i forals no ho determinen tot, ni tampoc defineixen les polítiques generals dels partits; però constitueixen una bona oportunitat per veure el traç de les seves línies generals.


Així divendres es va aconseguir l'acord entre EAJ-PNB i PSE. I no era un acord qualsevol pel que fa al seu contingut. Els dos partits constituiran coalicions de govern a les diputacions d'Àlaba, Biscaia i Guipúscoa, i s'han recolzat mútuament per aconseguir majories en els municipis que es van conformar ahir.


Un cop vistos els resultats de les eleccions la pregunta és qui guanya amb aquest acord? EAJ guanya en estabilitat i PSE guanya en contingut. Els socialistes ha quedat com a quarta força a Àlaba, Biscaia i Guipúscoa, per darrere d'EAJ, EH Bildu i Ahal Dugu. Amb aquests resultats, als socialistes els seria molt difícil posar el peu en les institucions. Però EAJ necessitava un aliat per governar folgadament en les institucions, i ha triat l'aliat que li ha estat més fidel durant aquests últims anys.


Han quedat molt lluny pel que sembla les pors, els «ponts destruïts» i les «ferides obertes» que ocasionà la Llei de Partits, quan el PSE va arrabassar la presidència a Ibarretxe. Ara els socialistes deixaran de caminar descalços, i comptaran amb molts càrrecs; per això us dic, amics catalans, que han guanyat en contingut.


EAJ ha fet per la seva banda un càlcul molt pràctic. No creu que l'independentisme estigui tan fort com per a fer el sorpasso, i tampoc veu en perill la seva hegemonia. El temps confirmarà si es tracta d'una jugada estratègica, és a dir, si els jeltzales han consolidat una majoria estable, o si l'ha conformat només per a aquesta conjuntura. Però aquest és un dubte que només ens l’aclariran els pactes posteriors a les pròximes eleccions per al Govern Basc.


De moment aquests pactes concedeixen a l'independentisme, lliure de la gestió dels residus que tant de mal els ha fet des del govern, un extens espai per a poder aconseguir el que sempre ha estat el seu gran objectiu.

Editorial