Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Martxelo Otamendi

31.05.2015

De Pamplona a Àlaba

La setmana posterior a les eleccions ha estat animada a Euskal Herria i sembla que les pròximes dues setmanes ho seran encara més.


Sense restar importància al que ha passat en altres llocs, les eleccions del 24-M ens han deixat dos focus d'interès: Navarra i Pamplona per una banda, i Àlaba i Vitòria per un altra. Fins ara, en el Govern de Navarra i en l'ajuntament de Pamplona ha governat UPN, però els resultats de diumenge obren una possibilitat per formar una majoria alternativa, sense necessitar de l'ajuda del PSN, si s'uneixen Geroa Bai, EH Bildu, Podem i Ezkerra.Tot i això hi ha un debat molt interessant, encara, sobre l'opció de donar-los la possibilitat d'entrar en l'alternativa als socialistes navarresos, tot i sabent que poden voler vetar EH Bildu. Sense oblidar que EH Bildu ha aconseguit vuit seients i els socialistes només set. Hi ha temps per desembolicar la troca, però no massa.En qualsevol cas en tots els sectors abertzales de Navarra hi ha gran consens sobre la urgència de treure del poder a UPN, costi el que costi.A Vitòria es necessitaria el mateix consens perquè Maroto no repeteixi com a alcalde del PP. Però no és així; sembla ser que el que és molt greu a Navarra i Pamplona a Vitòria no ho és tant. L'alcalde Maroto ha aconseguit que tota l'oposició estigui en contra seva, per comportaments que podrien estar a prop del racisme. No estaria gens incòmode en el Front Nacional francès.


Maroto va guanyar les eleccions, EH Bildu va ser la segona força, i PNB la tercera. Fent una proposició molt coherent, EH Bildu li ha ofert al PNB l'alcaldia, tot i que els nacionalistes van ser tercers, pensant que els seria més fàcil ajuntar així l'oposició. Però els nacionalistes han respost fredament a aquesta proposta, amb l'actitud de qui vol el caramel però desconfia del seu contingut.I la pregunta que tothom es fa és si estan tan lluny Navarra / Pamplona i Àlaba / Vitòria?

Editorial