Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Martxelo Otamendi

21.12.2014

Això ho teniu difícil

Ja sé que la situació d'un altre no serveix de consol, o que no hauria de servir per més que sovint utilitzem aquest recurs quan les coses no van bé. Passa el mateix quan comencem a comparar la situació política de Catalunya i la d'Euskal Herria.


Molts bascos, des de la distància i el desconeixement dels matisos del dia a dia, creguem que la situació a Catalunya és molt bona, tot i que comprenem la preocupació de molts sobre la dificultat per aconseguir una llista unitària. 'Els catalans, ells sí que van bé, no com nosaltres, que caminem cadascú pel seu costat' Aquesta és la frase que sentim cada dia els darrers dos o tres anys. Es tracta de la mateixa idea que sentíem fa deu anys en boca de molts catalans, però amb el subjecte canviat: els catalans d'avui en dia són els bascos de fa deu anys i els catalans d'aleshores, els bascos d'ara.


La història recent ens ensenya que cap situació és per sempre i que poden crear-se grans canvis en períodes de temps més breus del que creiem. En Hego Euskal Herria és impossible que les dues forces abertzales majoritàries treballin juntes. D'una banda hi ha el model social; de l'altra el sofriment causat els últims anys i encara la lluita per l'hegemonia... El resultat és que no hi ha acord ni tan sols sobre la manera de posar fi al conflicte, ni sobre la cooperació en les institucions, ni sobre la promoció de projectes comuns...


A diferència del que passa a Catalunya, en el nostre cas la societat civil no té força suficient, ni el teixit social és tan fort... Però en tots dos països, no sé si en la mateixa proporció, les sensibilitats existeixen. Estic segur que molta gent veuria de grat la col·laboració de les dues forces, però aquest desig no està articulat i no ha arribat a ser un agent efectiu.


Així que només puc dir que la cosa està difícil, company.

Editorial