Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Vicent Partal

14.12.2014

Mordassa

El PP ha fet aquesta setmana un pas més en el congrés espanyol per seguir desmuntant les llibertats civils que queden encara dempeus en aquest estat. L'anomenada 'Llei Mordassa' és un atac sense pietat a l'activisme, especialment a l'activisme social i una seriosa amenaça contra la llibertat d'expressió, de reunió i de manifestació de tothom. A Madrid, especialment, la reacció ha estat molt contundent, no tant entre nosaltres. I em resulta curiós.


Sostinc que des dels nostres països la cosa es veu amb una certa distància perquè ací fa temps que ja som tots sospitosos, que estem tots en situació d'indefensió. Per descomptat molt més encara a Euskalherria que no als Països Catalans. El vostre país ha viscut i viu en un estat d'excepció no declarat contra una part, molt substancial, de la població. Otegi segueix a la presó. I amb ell tants presos o exiliats. Hi ha joves perseguits per qualsevol cosa. Es va arribar a organitzar un grup terrorista des del govern espanyol o es van manipular les eleccions amb una indecent llei de partits...


I si bé als Països Catalans les coses mai han estat tan agudes és evident que ací també l'estat s'ha declarat i actua com un enemic. Com un enemic directe de bona part de la població, de la que declara que som una nació i volem exercir com a tal. Amb menys violència que al teu país, tot i que al País Valencià hauríem de comparar-ho.


Des d'aquesta perspectiva la Llei Mordassa i que ara s'apliquen també a Madrid polítiques que mai no havien estat practicades abans fora dels nostres països explicaria en part la tèbia reacció popular en contra. Però deixa'm dir que cometem un error. Primer perquè la Llei Mordassa ens amenaça encara més, per molt amenaçats que estiguem. Però després també perquè seria foll negar que el fet que l'estat que es declara enemic dels sobiranistes bascos i catalans es declare també enemic d'un tipus d'espanyols no pot sinó ajudar-nos.

Editorial