Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Martxelo Otamendi

07.12.2014

La disputa

Ja ho entenc que molts catalans estigueu desitjant que s'aclareixi el panorama, perquè el calendari electoral apreta i encara estan en l'aire moltes incògnites i incògnites de molt pes. Vist des d'aquí sembla que la qüestió que aquestes setmanes està i estarà al centre de l'escenari polític català és la qüestió relativa a si les llistes separades o la llista conjunta.


El president Mas prefereix la llista única, unitària, i ERC i la CUP volen que cadascú es presenti amb la seva llista. Per als que us observem des de fora de Catalunya resulta difícil negar que si existeix una disputa electoral entre Mas i Junqueras és perquè està en joc el liderat del procés posterior a les elecciones.


Si la llista és unitària, recolzada a la vegada per CiU i ERC , qui tindrà l'última paraula? Evidentment la tindrà el fins ara president, perquè és qui ha vençut en les últimes eleccions convencionals i perquè aquest estatus no canviarà si es presenten amb una candidatura unitària. Però vist el que ha passat a Catalunya els darrers anys resulta difícil de sostenir, pel que fa estríctament a la disputa electoral, que la distància entre els dos partits no ha canviat i tot segueix intacte.


Sembla que ERC prefereix passar la prova electoral i comprovar en quina posició es troba pel que fa a CiU: si la distància ha augmentat, si segueix igual o, i aquesta és la clau de tot, si s'ha invertit i són els republicans els qui guanyarien les eleccions. Si els del partit de Junqueras creuen que poden guanyar les eleccions o que poden estar molt a prop, per què haurien de renunciar a liderar la situació posterior a les eleccions?


És evident que per més que hi hagi un clima d'unitat d'acció i encara que es formi un govern de concentració, l'última paraula correspondrà, sempre, al president vencedor. Més encara en un període pre-independent i vertiginós com el que s'endevina que viureu en el vostre país. I per cert en aquest debat la CUP, gràcies a les seves dimensions però no només per aquesta raó, és més lliure, perquè té més llibertat per aparèixer davant l'opinió pública amb el seu propi perfil.

Editorial