Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Vicent Partal

30.11.2014

Una porta oberta

Estem entre dimarts i dimarts. Entre Mas, que va parlar dimarts passat i Junqueras que ho farà dimarts vinent. En joc està el pas següent a donar en el procés d'independència després de l'èxit del 9-N i segurament una bona acceleració. Esperem doncs a veure què planteja el líder d'Esquerra.


No crec que aquesta siga simplement una resposta a la proposta de Mas, un sí o no directe. Més aviat em sembla que Junqueras, com va fer Mas, anirà més enllà del que seria fàcil. Ho crec i ho espere. I ja entenc que el paràmetre fàcil, la discussió senzilla, passa per referir-se a les coalicions dels partits. És evident que plantejant-nos si es junten aquests amb aquell estaríem al davant d'un llenguatge fàcilment comprensible per tot el món. Però Mas dimarts no va parlar d'això i tinc la impressió que Junqueras tampoc no ho farà.


Els dos saben que al final la fórmula d'èxit no és cap coalició de partits: és el 9-N. Ho saben l'un per què el va tirar endavant i l'altre perquè es va aixecar de la taula i ha vist què ha passat després. El problema no és qui suma millor amb qui: el problema és que no sumes perquè els partits resten, que per això són partits caram.


Cal aclarir-ho: seria molt millor un referèndum. Però aquest no ha estat possible i l'única manera indiscutible de fer-lo ara mateix és convocar-lo usant unes eleccions. A no ser que Junqueras propose una via nova en la qual no hem pensat ningú encara. La proposta de Mas, en aquest sentit, és inèdita: hivernar els partits i no ficar en els despatxos el que la gent ha guanyat al carrer. No són sigles, doncs, el que proposa sinó noms. Sumant al darrera aquesta o aquella sigla o sense sumar-les, si no pot ser altrament.


Junqueras supose que ho ha entès i per tant espere ansiós la seua proposta. Ara ja tenim una porta oberta a la independència. A veure si dimarts es fa més gra o en tenim dues.

Editorial