Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Vicent Partal

23.11.2014

Torna la mili?

Sembla ser que algú se n'ha adonat que abolir la mili obligatòria va ser el principal error de José Maria Aznar. Aquesta setmana, així, s'han escoltat les primeres veus que reclamen que la mili tornar. Horror. Anem com els crancs, però tan cap enrere que fins semblaria possible una barbaritat d'aquesta dimensió.


El meu poble, Bétera, té el dubtós honor de tenir un campament militar. Quan la presidència de la república espanyiola es va instal·lar a València, a Bétera van posar el regiment encarregat de protegir el president Azaña, que residia en la serra Calderona. Després van arribar els franquistes i es van posar a robar-nos terres per ampliar d'una forma enorme aquell campament, afegint a més durant uns quants anys un macabre camp de concentració, on van recloure tot d'herois anònims, gent decent que havia defensat la democràcia i la legitimitat.


La nit que va morir Franco els joves del poble vam ajudar els militars demòcrates de la UMD a inutilitzar els tancs. Vam pujar una quantitat enorme de sal que convenientment abocada als vehicles els va deixar durant dies sense poder-se moure. Tanmateix la nit del 23-F ni ells ni nosaltres ja no estàvem de guàrdia i els famosos tancs dels carrers de València eren els de Bétera. Una nit terrible.


Després amb els anys va venir l'OTAN, van desmantellar el vell campament i en van aixecar un de nou ple de soldats de mig món i high-tech. I ara el que mana allà, un tinent general que respon al nom de Rafael Comas, va i té l'ocurrència de demanar el retorn de l'odiada mili, desapareguda l'any 2000  a mans d'Aznar.


Ho recorde perquè és evident que la mili va desaparèixer sobretot per la lluita exemplar i enorme dels objectors de consciència. Però sempre m'ha fet molta gràcia recordar que Aznar és el que va signar el decret. I aixì perquè resulta que aquella signatura és ara una de les raons que fan possible l'existència del procés sobiranista actual a Catalunya: sense mili obligatòria Espanya no té suficients efectius com per usar la violència armada en el seu favor.


Que ara que ho pense vés a saber tu si no estava pensant precisament en això el tinent coronel del meu poble .

Editorial