Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Martxelo Otamendi

09.11.2014

En el nom de Manela

Avui és dia de votació a Catalunya, és el Dia de la Consulta. No és pas el Dia de Tots Sants però és una bona ocasió per recordar alguns difunts. Així ho ha fet recentment al seu bloc una persona coneguda nostra, en recordar la seva parella Manela recentment morta. Manela representava tota una vida a favor d'una Catalunya lliure i nova; aglutinada en una reivindicació de llengua, cultura i drets polítics. Manela va defensar sempre el país enfrontant-se a la fatiga, fins que una malaltia se l'ha emportat tot i ser encara de mitjana edat. I en el seu record ara aquesta persona amiga nostra ha escrit un text meravellós.


Hi ha hagut moltes Manela en els nostres països, gent que ha fet una gran tasca sense esperar mai cap agraïment de ningú. Que ho han fet tant en aquella època en què a causa de la repressió havien de fer front a molts riscos (cops, multes, presó, exili...) , com en l'era de la institucionalització dels nostres països. Va haver Maneles en tots els àmbits però avui ens correspon recordar especialment aquelles que van lluitar per la nostra dignitat nacional, per la llengua, per la unitat del país complet,  per la cultura, per la política... Malauradament la Manela, i tanta més gent, avui no podran emocionar-se al veure aquestes llargues files de gent, anant a votar.


Igual que ocorre amb els altres drets (amb els de la gent treballadora, amb els de les dones... )  avui convé recordar que durant molts anys i en situacions molt difícils, enmig de la incomprensió i ben sovint en minoria, hi ha hagut generacions que han lluitat i treballat sense rendir-se, a favor de tots i totes. Sense el seu esforç els i les treballadores no gaudiríem avui en dia de dies de festa, ni les dones podrien votar...


Estic segur que tots vosaltres conegueu més d'una Manela. I crec que seria un bon exercici de memòria que quan sortiu de casa camí de les urnes, li oferiu una mà imaginària. En homenatge a la immensa tasca realitzada durant anys per tota aquesta gent, per totes les Manela que ens han fet arribar ací. Agafeu de la mà a una Manela, amics i amigues catalans, i oferiu-nos l'altra mà a nosaltres els bascos. Us ho demano perquè o canvia molt tot i en el nostre país s'adopten decisions fermes o anar de la vostra mà serà l'única possibilitat que tindrem de poder participar en una votació d'aquesta classe.

Editorial