Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Martxelo Otamendi

26.10.2014

Canvi d'estratègia?

Sembla que les aigües baixen més calmades en el riu de la sobirania de Catalunya. Un cop superada d'alguna manera la zona de les corrents i les turbulència, sembla ara que les aigües corren més tranquil·les riu avall. La data del 9 novembre és important per a demostrar a la ciutadania i a tots els que us vigilen des de fora (mitjans, institucions, diplomàtics) que sou capaços de fer aquesta elaborada consulta en què heu invertit tant d'esforç. Durant aquestes setmanes crec que ha quedat clar que aquesta és la prioritat, tal i com es pot deduir de les declaracions de tants i tan diferents agents polítics i socials.


Potser no és una consulta com la que molts haurieu volgut, però el 9 de novembre projectareu davant la comunitat internacional -la importància de la qual serà cada vegada més gran les pròximes fases- una sèrie de fotos i vídeos que han d'evidenciar una gran participació. D'ara endavant això és el que la comunitat internacional valorarà: la quantitat de gent i la normalitat. I en un futur això i no les discussions de matís és el que es recordarà.


A jutjar per la gentada reunida en les diades d'anys anteriors i sobretot en la Via Catalana de fa dos anys, és de suposar que hi haurà una gran participació. Si per cada tres persones que van anar expressament a la Diada a Barcelona, des de Girona i Tarragona, ara en van tres o quatre persones a votar, sense necessitat si més no de moure 's del seu poble, l'èxit està assegureat. Ja que és molt més còmode anar a les urnes del costat de casa que no pas moure's fins a Barcelona.


He de dir que m'ha cridat molt l'atenció aquesta actitud relaxada que fins les darreres hores ha adoptat el govern d'Espanya. Què és el que significa? O bé està guardant fins el darrer minut un cartutx jurídic -legal, ferm i determinant- o és que ha decidit oferir un perfil baix, precisament adonant-se'n que la seva actitud ofensiva fins ara és una màquina molt evident de fabricar independentistes. Que això és el que va passar quan van tractar d'impedir el referèndum organitzat a Arenys de Munt. No oblideu que d'aquell en van sorgir com a bolets molts altres.

Editorial