Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Opinió

 

1/19>

Vicent Partal

21.06.2014

La tercera via és Navarra?

A Espanya s'està produint un canvi interessant. El govern i en general la classe política comença a reconèixer que no serà gens fàcil acabar amb el procés català i que ni tan sols ho serà evitar el referèndum. Han perdut de manera miserable dos anys i ara es trobem amb les presses. Els arriben pressions des d'Europa, en el sentit de no obrir de forma estúpida un front d'inestabilitat i fins i tot els empresaris catalans, de forma pública, suggereixen ja que sense referèndum no hi ha solució. Aquells que predicaven que no ens farien cas ara tampoc no se'n saben avenir. Espanya té un nou rei i en el programa estrella de la CNN entrevisten Artur Mas parlant de si això altera o no el procés independentista. La realitat es va imposant.


Però quina alternativa pot oferir Espanya? Quina alternativa a la independència? Quina alternativa teòricament dirigida, o inspirada, pel nou rei? No ho sap ningú això però per ací circula que volen treure del barret una 'via navarresa', que em costa de veure i que no crec que sigui atractiva però que em diuen que hi ha qui pensa que serviria per a oferir una eixida a Catalunya sense la necessitat de reformar la constitució . És una interpretació que a mi em sembla excessiva. Però diuen que importants polítics i experts l'estan treballant amb una certa intensitat.


La cosa consistiria en interpretar l'anomenat 'amejoramiento del fuero' navarrès com una relació confederal entre Navarra i Espanya. Tenint en compte el text i les disposicions que hi ha sobre el mateix dins la constitució espanyola hi ha base jurídica per dir que el fur navarrès no és un estatut d'autonomia com el que tenen els altres sinó una altra cosa. I fins i tot sembla que alguns juristes defensen que podria acceptarse que el fur permetria a Navarra considerar-se un subjecte polític diferenciat d'Espanya, cosa que sincerament em sorprèn que sigui així.


L'operació dissenyada ara consistiria en oferir a Catalunya el mateix tracte de què ara gaudeix Navarra, presentant-ho amb una interpretació política confederal però desactivant d'aquesta manera les reticències de bona part de la societat espanyola davant una reforma constitucional. Explicarien que és un mecanisme que ha funcionat sense problemes durant dècades i que només ampliar el nombre d'autonomies que es regeixen per aquest mètode.


La veritat és que em costa imaginar que funcione...
(Ací trobareu la resposta de Martxelo Otamendi, director de Berria)

Editorial